tisdag 8 oktober 2013

Kålpudding på vildsvinsfärs

Riktig husmanskost som idag lagades med vildsvinsfärs. Kunde naturligtvis lika gärna gjorts med älgfärs, kanske nöt eller blandfärs om det är det som finns hemma.

Idag hade vi spetskål hemma, men det går naturligtvis lika bra med t ex vitkål, savojkål eller kanske något annat gott...

Receptet blev lagom för en mindre gratängform, eller två vuxna, två barn och två matlådor till efteråt.

Receptet kommer till stora delar från Moberg lagar husmanskost, men med lite förändringar

Jag adderade lite "restsvamp" (kantareller och portabello) som vi hade hemma vilket blev gott. Har ni barn hemma mixa dem efter stekning, så försvinner de i smeten!

Smeten till puddingen
1/2 dl rundkorningt ris (alt en stor kall kokt potatis och ströbröd, som du låter svälla med gräddmjölken nedan)
2 dl mjölk
500 g färs, gärna vildsvinsfärs eller älgfärs
1 ägg
kryddpeppar
salt/peppar
gräddmölk - 1 dl mjölk och 1 dl grädde
(Några dl svamp, timjan, smör)
kålspad från kålen nedan

Börja med att koka riset i mjölken i 20 minuter. Passa noga så det inte bränner.
Blanda resterande ingredienser och låt dra sig en stund.
Om du vill ha i svamp så stek dem i smör i en het panna med lite timjan och blanda i smeten.
Smeten skall vara ganska lös.

Kål
1/2 kålhuvud, ca 600 gram
smör
1 msk soja
1 msk sirap
1 dl vatten
salt/peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär ner kålen i fyrkantiga bitar på ett par cm.
Bryn i stekpanna med smör.
När kålen börjar få fin färg, häll i sirap, soja och vatten.
Lägg på lock och låt sjuda tills kolen mjuknat, typ 3-6 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Sila av spadet i en behållare för att addera i färsen.
Varva färs och kål i en smord ugnsform och låt gå i ugnen i ca 35-45 minuter beroende på storlek på form. Har ni barn, så lägg kanske all kål ovanpå, så blir det lättare att servera, bara köttfärs...

Servera förslagsvis med kokt potatis, pressgurka och rårörda lingon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar