söndag 22 september 2013

Älgburgare med västerbottenost, pepparrotsdressing och coleslaw på spetskål

Det blev en liten samling med släkt inför helgens vildsvinsjakt. Då jag från septemberjakten samlat på mig rejält med älgfärs så tog på mig att ordna lite älghamburgare, och så blev det.

Sedan man börjat göra sina egna burgare så blir det aldrig mer aktuellt att köpa färdiga igen.

Egentligen behövs det väl inte något recept för att göra sin egen burgare, det räcker gott med bra färs och lite salt. Sedan är det väl att gå på sina egna favoritkryddor. Denna gång blev det bra med salt, peppar, rejält med timjan och lite rosmarin samt lite ägg för att binda färsen. Smaka av kryddningen och låt den stå och dra lite, så håller burgarna ihop lite bättre.

Serverades med Friscobröd lite hårdare rökt bacon, Västerbottenost, tomat, gurka, nedanstående tillbehör och naturligtvis Johnnys sötstarka senap.

Pepparrotsdressing
2 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
4 msk riven pepparrot
2 tsk flytande honung
salt

Rör först helst ihop egen majonnäs. Gör rejält för du skall ha till din coleslaw också
Rör sedan i resterande ingredienser.
Se till att få till bra sting ifrån den "svenska chilin", som naturligtvis är odlad i Halland och Fjäråstrakterna...

Coleslaw
1/2 spetskålshuvud, eller vitkål
3 morötter
4 dl majonnäs
salt/peppar
(1 msk kumminfrön)
(2 vitlöksklyftor)
(några droppar tabasco)

Riv morrötter och spetskål fint och rör ihop med övriga ingredienser.
Denna gång hade vi inte med ingredienserna inom parantes, men det tar jag nog nästa gång...

Har sett att man i vissa recept saltar kålen för att sedan låta saltet dra ut lite vatten eller kokar den i saltat vatten för att sedan låta torka av den. Kanske kan det bli lite krispigare, men den vi har gjort blir superbra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar