torsdag 10 oktober 2013

Kantarellpesto med västerbottenost

Pesto är som bekant en höjdare! Har vid flertalet tillfällen stött på varianter av originalet på basilika, vitlök, olivolja, parmesanost och pinjenötter. Detta är en av de bättre som de gjorde en variant av på Mitt Kök på TV4.

Några nävar med svamp, typ 300 gram, gärna kantareller
1 gul lök, eller 2-3 schalottenlökar, hackade
2-3 vitlöksklyftor, skivade
smör och olja
50 g Pinenötter, rostade i torr panna (eller andra nötter typ hasselnötter, mandel)
ca 120 g god ost, typ Västerbotten eller annan smakrik ost (präst, parmesan)
ett par dl hackad persilja (eller basilika)
0,5-1 dl olivolja eller rapsolja
salt/peppar

Bryn svamp och lök i smör och olja.
Lägg i en mixer (eller med mixerstav) med resterande ingredienser och mixa slät.
Blir det lite stabbigt, så reglera med lite extra olivolja.
Smaka av med salt och peppar.

Rör ut några matskedar med kokad pasta och lite pastavatten. Servera gärna med lite ost extra, persilja eller rucola och kanske lite god lufftorkad skinka.

Spara överbliven pesto i kylskåpet i en burk och toppa med olivolja så håller den sig ett par veckor till nästa gång ni behöver snabbmat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar