söndag 8 september 2013

Chevréfyllda älgfärsbiffar med kantarellsås och rostade rotfrukter

Efter en veckas älgjakt utanför Härnösand är nu frysen välfylld med älgkött för ett helt år. Årets jakt bedrevs under en toppenfin sensommar vecka och blev synnerligen lyckad med 5 vuxna och 5 kalvar skjutna. Själv hade jag turen att få lägga ner en kalv och en ko.

Det enda som inte hamnade i frysen var ett paket älgfärs som jag tänkte hitta på något tillsammans med de kantareller jag också lyckade hitta ute i skogen.

Bland de rostade rotfrukterna stoppade jag i lite vad vi hade hemma, men bland detta fanns lite späda jordärtskockor från min svägerska. Det blev helt magiskt!

Rostade rotfrukter
Sätt ugnen på 200 grader
Klyfta ner rotfrukter som du har hemma. Typ potatis, jordärtskocka, palsternacka, rotselleri, morot eller persiljerot.
Krossa lätt några vitlöksklyftor
Krydda med salt/peppar och timjan
Häll över lite  olivolja och ställ in i ugnen.
Beroende på klyftornas storlek tar det ca 30-50 minuter. Kolla av med en potatissticka. Strax innan det är färdigt kan du lägga in biffarna enligt nedan.

Chevréfyllda älgfärsbiffar
Älgfärs
en bit Chevréost (kan uteslutas eller ersättas med annan god ost, såsom Västerbotten, blåmögel, emmentaler)
ägg
finhackad lök
lite koncentrerad viltfond
timjan
grädde
salt/peppar
smör

Blanda färs, ägg, lök, fond timjan och strö över lite ströbröd. häll över några msk grädde. Salta och peppra och smaka av färsen. Det är ingen fara att smaka av kryddningen med rå färs från älg om den är rätt hanterad. Vill du inte så provstek en liten bit. Låt sedan färsen stå i kylen och dra några minuter och sätta sig.
Gör biffar i handen där du trycker ett litet hål med tummen och trycker i bitar med chevréost och göm sedan osten i färsen.
Stek i smör på bra värme så biffarna får lite färg, varefter du kan plocka av dem från pannan och lägga i samma form som rotsakerna för att gå färdiga. Kolla innertemperaturen med en lite termometer, ca 60 grader blir rosa och bra.

Kantarellsås
Kantareller
smör
Charlottenlök
salt/peppar
ev. lite Chevréost
ev lite såskulör

När biffarna är färdigstekta så svetta du lite finhackad charlottenlök i smör slänger därefter i kantarellerna och låter de steka lite.
Häll på grädde och låt småputtra en stund. I slutet kan du smula i lite chevréost om du har det kvar och smaka av med salt och peppar. Jag rörde några droppar såskulör också, för lite färg.

Servera med ett gott rödvin och en god sallat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar