Rotfruktscylindern kommer från viltmat.nu vilket är en sida som inte kan nämnas tillräckligt ofta.
Vildsvinsfilén satt på en galt i 120 kilos klassen, varför man naturligtvis kan göra samma sak på en ytterfilé från vildsvin i lite mindre storlek.
Serverade även det konfiterade lammet som jag lade ut redan i söndags för att få testa lite olika kött samtidigt.
Prisciuttolindad vildsvinsfilé
en vildsvinsfilé eller vildsvinsytterfilé ca 160-200g/person
färska örter repade och hackade örter eller torkade efter smak
en halv hackad chillifrukt
rivet skal/cest från en halv citron
salt/peppar
Se till att köttet är rumstempererat och putsat
sätt på ugnen på mellan 80-150 grader, beroende på hur mycket tid du har
Lägg ut prisciutto på en stor skärbräda och strö ut alla kryddor
Rulla in vildsvinsfilen
Bryn snabbt på hög värme i olja och smör runt om
Lägg i lagom form, t ex avlång sockerkaksform, sätt i termometer och vänta tills ca 64-67 grader.
Vid hög temperatur så kan du ta ut tidigare och låg temp lite senare. Den skall sedan ligga lite i folie och vila och med hög temperatur kommer temperaturen fotsätta stiga lite mer.
Skiva upp med en vass kniv och servera!
Rotfruktscylindrar med nöt och frögremolata
2/5 Fast potatis
3/5 Diverse rotfrukter efter smak t ex morötter, palsternackor, majrova, persiljerot eller rotselleri
en rejäl klick smör
Några nävar kantareller, rensade skurna i bitar
Ett par charlottenlökar, finhackade
Lite färsk timjan/eller torkad
salt/peppar
ev lite västerbottenost
Gremolata
ca 6 msk blandning av diverse nötter och kärnor, såsom pinjenötter, solrosfrån, pumpakärnor, hasselnötter
ett par kvistar persilja
rivet skal från 1/3 citron
Skala rotfrukterna, dela till mindre bitar och koka tills de är mjuka
Stompa rotfrukterna med smör och krydda med salt/peppar
Bryn kantareller med lök och timjan
Stompa rotfrukterna och kavla/tryck ut dem på gladpack i en eller två rektanglar med ca 15-20 cm höjd och ca 1 cm tjocklek
Lägg ut de brynta kantarellerna i en sträng och rulla sedan ihop till en cylinder
Kör ingredienserna till gremolatan i mixer/matberedare
Rulla cylindern i gremolatan.
Kör i ugnen på ca 220 grader i ca 25 minuter och toppa gärna med riven ost de sista 5-10 minutrarna. Dra gärna på med grill i slutet också om färgen är dålig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar