lördag 7 januari 2012

Boeuf Bourguignon

Huvudrätten vid vår lilla släktmiddag blev som följer. Då vi var 17 stycken så körde jag receptet gånger 3 ungefär och det blev lite över, så det var lagom.

Receptet kommer i huvudsak från min första engelska kokbok som verkligen kan rekommenderas för den som lära sig mer om grunderna i matlagning, "Master the art of French Cooking" (har bara första delen). Boken går igenom mycket av matlagningens grunder och är väldigt grundlig och systematisk. Orka dock inte ta alla delar "hela vägen" som de skriver i kokboken, där de är väldigt grundliga för att få den perfekta grytan...

Jag har ändrat lite i receptet från det jag gjorde, hur jag tror det kan bli bättre...

1,2 kg nötkött skuret i ca 4 cm kuber
170 gram bacon. Helst i bit som rimmat sidfläsk
Olivolja
1 stor morot
1 lök
30 gr mjöl
salt/peppar
5 dl Rödvin
2 dl köttfond
1 msk tomatpuré
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk timjan
1 lagerblad
ca 15 små steklökar
500 g champinjoner

Skär av svålen på fläsket och skär sedan det i små stavar. Sjud i vatten i ca 10 minter och låt sedan rinna av (kan säkert struntas i). Bryn så de blir fint bruna och ta sedan upp med hålslev, så fettet är kvar att steka köttet i.

Se till att köttet inte är blött (får ingen fin yta då)... Bryn i fett från bacon och olivolja. Stek i många omgångar så värmen blir kvar i pannan och köttet bryns fint istället för kokas. Lägg i stor gryta som skall användas att koka grytan i.

Bryn skivad lök och morot i olja och kanske lite smör. Lägg i samma gryta som köttet. Lägg även i bacon. Alt. läggs det i senare med steklökar och svamp om man vill ha det kvar som lite bitar vilket jag nog vill ha nästa gång.

Sätt på grytan och strö över lite av mjölet i taget och rör runt och bryn lite.

I med tomatpuré, vitlök, timjan, lagerblad, fond och vin. Sjud sedan varsamt i ugnen på ca 160 gradereller på plattan i 3-4 timmar. Gärna i ugn, det är lättare att undvika att bränna i en överfull gryta då...

Rör runt då och då och fyll vid behov på med rödvin och fond eller vatten, så det blir lagom med vätska i slutet. Vill man ha en "blötare" gryta kan man ösa på med vinet och mer buljong, som ändå kokar bort till stor del. Själv anser jag inte att det skall vara för mycket vätska.

Servera helst med potatismos, men 'ven vanlig kokad potatis eller ris går naturligtvis bra. Vi gjorde också en sallad med rödkål, apelsiner, purjolök, fikon och vinegrett  med dijonsenap.

Om man gillar rött, kan det kompletteras med t ex lingon, gelé som vi gjorde.

Låt smaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar