söndag 13 april 2014

Viltskav på Muurikka

Skulle varit ute i skogen med goda vänner i helgen, men på grund av tid och väder bestämde vi oss att stanna hemma istället.

Tanken var dock färdig, så vi körde på efter den, men hemma istället. Lade dock Muurikkan på grillen istället, med det ihopsvetsade trekantsjärnet under för att få lite drag..

Har man bara förberett hemma, så går det riktigt snabbt att göra ute i skogen (eller på tomten...)

Receptet räckte till fem vuxna

ca 700 g kött - jag använde rulle från älg, men kör vad du känner för. Vid sämre kött, desto viktigare med tunt och fint skurna skav. Kan också köra färs eller varför inte korv.
ca 500 g potatis, gärna kokta och skurna i valfria storlekar
ett par morötter, skurna i valfria bitar
2 lökar, skurna till valfri storlek
2 vitlöksklyftor, skurna i valfri storlek
2-3 dl grädde
motsvarande en buljongtärning (flytande, gele eller tärning)
ca 2-3 dl vatten
två nävar torkade/färska trattkantareller (eller annan svamp)
ca 5 enbär, krossade
2 tsk timjan
1 tsk rosmarin
salt/peppar
smör och olja att steka i
två nävar svarta vinbär, eller lingon

Förbered...
Skär köttet, helst halvfruset.
Om potatisen är rå, så lägg den med morötterna, annars separat.
Lägg morötter med vitlök och lök.
Ta en halvfullt 5 dl gräddpaket eller en liten petflaska och fyll med grädde, vatten och buljong.
Lägg alla gryddor i en behållare
Lägg svampen i en behållare, med vatten om de är torkade.
Glöm inte en stekspade och muurikkan.

Tillagning...
Fullt ös på muurikkan över elden.
I med olja och smör.
Bryn morötter, lök och vitlök, samt potatis om den är okokt.
I med köttet och bryn vidare.
I med svamp (krama ur vattnet först) och kryddorna.
I med potatisen om inte tidigare.
I med vätskan.
Låt sjuda en stund och rör runt.
Strax innan servering lägger du i bären.

Servera i kåsa ute i skogen, eller som vi gjorde på finporslinet... Lika gott vilket som!

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag tycker om din blogg, och skulle gärna prova på att röka . Nu undrar jag vilken rök du använder och om du rekommenderar den. Vi är jägare och har god tillgång på kött, så det skulle vara spännande att prova. Du har ju beskrivit så väl tycker jag, så jag bör klara av det. Med vänlig hälsning, Birgitta Rönnqvist

    SvaraRadera
  2. Hej Birgitta, kul att du uppskattar min lilla blogg. Har haft röken i många år och om jag inte minns fel så köpte vi den via Nima. Verkar finnas en som heter Smoky 5, men jag tror att vår är lite större. Det fins idag rökar som är lite dyrare, men enklare att använda och med lite standardiserade briketter. Vår rök kräver tillsyn i princip med 20 minuters mellanrum, men de andra sköter sig själva i princip. Lycka till!! Det kommer bli jättebra.

    SvaraRadera