söndag 17 februari 2013

Grymma Vildsvinsribs med guacamole

Svärfar gillar revbensspjäll och vad kan då bli bättre än ribs på just vildsvin?! Dessutom är guacamolen - to die for...

Revebensspjäll från vildsvin kan naturligtvis tillagas på många sätt och med olika sorters kryddor, men att koka det först är ett säkert sätt att få det så mört som du vill ha det och du kan dessutom förebreda det långt innan ni skall äta, om du vill. Du behöver heller inte koka med något speciellt, utan kan också hålla det simpelt med lite peppar, lök och något lagerblad och grilla eller stek i ugn med lite glaze vilket naturligtvis går lika bra att köpa...

Naturligtvis kan revbesspjäll från älg eller tamgris tillagas på samma sätt.

Receptet längre ner på guacamole är en riktig frisk höjdare med både hetta, syra och sötma som återkommer i vårt hem kontinuerligt. Testa den!

Recept till ca 4 pers

Förkoka revbensspjällen

ca 1600 g Ribs/revben från vildsvin per ca 400 g perperson
vatten så det täcker
1 stor lök i klyftor
1/2 msk vitpepparkorn
1/2 dl liquid smoke

I med revbensspjällen och vatten i en grytaoch ge ett uppkok i någon enstaka minut. Det kommer då en massa skum till ytan.
Häll av vattnet och skölj av spjällen.
Häll sedan på nytt vatten och i med kryddor.
Låt koka upp och dra sedan ner värmen så det bara sjuder i ca 1-2 timmar beroende på hur tjocka revbensspjäll du har. Köttet skall börja släppa fint. Om du kokar väl länge så kan de släppa helt sedan, vilket är lite tråkigt då du inte har något att hålla i, men mört lik förbannat mört och fint som f-n.

Dra av från plattan och låt kallna ute om du förbereder dagen innan, eller ta bara upp spjällen och låt de dunsta lite om du skall grilla/steka strax.

Strax innan du skall servera sätter du på grillelementet i ugnen eller tänder grillen ute. Glazen stryks på och kör sedan i några minuter på hög värme, då de blir varma igen. Pensla gärna på mer glaze under tiden.

Glaze

1 1/2 dl tomatpuré
1/2 dl mörk sirap
en rejäl klick smör
2 msk dijonsenap
1/2 dl mörk lättöl
3 msk vinäger, gärna äppelcider
1 tsk salt
1 tsk farinsocker
1/2 msk worcestersås
1/2 msk soya
1 st vitlöksklyfta
1 st chipotlechili eller 1/2 msk pulver

Blanda ihop och koka ihop under någon minut till lagom konsistens.

Ovanstående recept har starka influenser från ett recept jag hittar från Anders Levén. Kör i vad du vill men oftast innehåller glaze i alla fall någon tomatbas som ketchup eller tomatupuré. Sedan handlar det väl om sött, salt och syrligt som vanligt... Sött såsom sirap, socker eller honung. Syrligt med lite citron, vinäger och salt. Dessutom så kanske man försöker få lite färg och sälta via lite soja samt sting via chili i olika sorter såsom sweet chili, tabasco, eller färsk chili. Hanterar du den rätt håller den oftast länge i kylen så gör rejält.

Guacamole 

2 mogna avocado, mosade
1 pressad lime
1 pressad vitlöksklyfta
1 charlottenlök, finhackad
4 små söta tomater hackade, typ coctailtomater
1 jalapeno, finhackad
2 msk majs
lite olja
1 dl majonäs, gärna egen
salt/peppar

Rosta majsen någon minut i het panna med i lite olja.
Blanda med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och möjligtvis lite peppar.

Tänk på att täcka med plastfilm och ställ in svalt om du gör den långt i förväg, så inte avocadon blir mörk och tråkig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar