tisdag 19 februari 2013

Crème brûlée

En klassiker. En av världens godaste efterrätter. En av världens enklaste efterrätter och kanske svåraste att få riktigt bra. Och sist men inte minst, en av världens mest onyttigaste...

Kanske är det bara att det är en klassiker som stämmer, men gott är det i alla fall!

Blev själv serverad den i Wien för en vecka sedan på en riktigt schysst restaurang. Den serverades på en riktigt stor tallrik, med en riktigt stor och perfekt hård yta att knacka hål på. Underbart!

Förbered gärna dagen före eller tidigare på dagen och sätt i kyl tills servering.

Recept till ca 6 pers

5 dl grädde
1 dl mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl strösocker
Ytterligare strösocker att strö över vid servering.

Sätt på ugnen på 95 grader, lägg in en termometer så du har koll på att den inte går över 100 grader under hela tiden. Om du inte kör varmluftsugn, så sätt formarna nedan i vattenbad.
Skrapa fröna ur vaniljstången.
Mortla dem med lite av sockret och rör ut noggrant.
Vispa ut ägg och mjölk i grädden.
Vispa ut allt socker.
Häll upp i portionsformar.

Sätt in i ugnen i ca 1-2 timmar beroende på hur grunda formarna är. Kolla dem första gången efter 45 minuter om du kör grunda formar där själva bruleen endast är ca 1 cm.

När du skakar en form skall mitten inte vara allt för dallrig, men heller inte satt sig totalt.

Strax innan servering strör du över ett tunnt lager strösocker och bränner av med en gasolbrännare. Alternativt kör du på ugnen på högsta värme och grill. Tänk bara på att hålla koll, så du inte bränner dem. Detta är det enda svåra under hela tillagningen, men samtidigt förhållandevis enkelt om du bara håller koll, för det går fort när det väl bränner... Det skall bli en fin hård yta med lite färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar