fredag 14 september 2012

Vild Wallenbergare med puré på mandelpotatis och syltade kantareller

När Caspers farmor och farfar skulle på besök så blev det nästa stöld på kantarelltemat från Land. Har tidigare endast försökt göra Wallenbergare en gång, med Mannerströms Husmanskonst som ledsagare, men det var tyvärr med dåligt resultat då biffarna blev toklösa och inte höll ihop.

Nu blev det med älgfärs och lite mindre grädde och en riktig höjdare!

Naturligtvis borde detta recept gå att göra på både vildsvinsfärs, rådursfärs, hjortfärs eller kanske som originalet med kalvfärs... fast då hade jag valt andra tilbehör än kantarellerna.

4 personer

Wallenbergare
500 g älgfärs (eller annan färs...)
4 äggulor
2 dl grädde
salt/peppar
ströbröd
smör och olja

Viktigt - Börja med att se till att alla ingredienser är kylskåpskalla. Sätt ugnen på ca 100-150 grader.
Blanda färs, äggulor, salt och peppar i en matberedare. Blanda snabbt ihop.
Tillsätt grädde lugnt i en tunn stråle, samtidigt som du kör matberedaren.
Gör små biffar av den lösa färsen och panera i ströbröd.
Stek på medelvärme i olja/smör så de får fin färg och lägg sedan över i ugnsfast form.
Ställ in i ugnen tills de har en innetemperatur på ca 58 grader (om det är fläsfärs eller vildsvinsfärs ca 65-67 grader).

 Potatispuré
ca 600 g mandelpotatis
ca 1,5 dl gräddmjölk (hälften grädde/mjölk)
några rejäla klickar smör
salt/peppar
riven muskot

Koka potatis, mosa med varm gräddmölk och smör.
Smaka av med några riv muskot och salt/peppar.

Syltade kantareller
Se annat recept på rylinsrecept...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar