söndag 16 september 2012

Halstrad Hälleflundra med kantarellrisotto och krondillscremé

Hemfisk snurrade förbi för någon vecka sedan och jag föll till föga och slog till på en del fisk, för att ha hemma frysen. Fisken är definitivt inte billig, men å andra siden verkar kvalitén vara bra och vi spontanköper sällan fisk, då kött alltid finns i frysen...

Efter att hittat ett recept på recept.nu så så körde jag något liknande.

Hälleflundra
200 gram per person
Olja
smör
salt/peppar

Stryk på olja på de torra bitarna Hälleflundra. Halstra den i en torr panna så de får fin färg och lägg sedan över i en ugnssäker form. Baka färdigt i ugnen på ca 100-150 grader till 50-52 graders innertemperatur. Chansa inte, ta tempen så den blir perfekt.

Risotto
3 dl kantareller
4 dl risotto ris (arbori eller avoriris)
2 scharlottenlökar, finhackade
1 msk olja
ca 2 dl vitt vin (struntade jag i...)
9 dl liter fiskbuljong
2 dl Västerbottenost
salt/peppar

Rensa och dela kantarellerna om de är lite stora.
Om man är lat (vilket jag är) värm vatten i micron och släng i buljongtärning. Annars, koka buljong... Svettar scharlottenlöken tillsammans med kantarellerna en stund. I med risottoriset och fortsätt svettas till riset är glansigt under viss omrörning. I med vinet och låt koka ner under ganska låg värme. Sedan i med buljongen, lite i taget och låt varsamt koka bort. Rör varsamt ganska ofta för att undvika att det fastnar i botten. Koka inte risotton längre än att det finne lite kärna kvar och alltså lite tuggmotstånd. Salta och peppra och i med osten. Rör runt och låt stå en lite stund innan servering.

Krondillscréme
3 dl fiskbuljong
1 knippa krondill
3 dl grädde
100 gram smör
lite finhacka dill
salt/peppar
maizena

Koka buljongen med krondillen tills ca 2 dl återstår. Ta upp krondillen och häll på grädden. Koka ett par minuter.Red av med maizena och vispa ner smöret. Smaka av och rör i dillen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar