onsdag 23 december 2015

Älgkorv, chiliaioli, sötpotatis och kimchi

Vår Älgkorv är stående när vi stånkar korv varje år. En smakrik korv baserad på älgkött och med massor av franska kryddor. 

Idag blev det en sällsynt bra kombi av smaker till kvällsmat. Smakstark korv, majjo med sting, söt potatis och syrlig kimchi. Riktigt lyckat! Tänkte dock bara skriva ner majonnäsreceptet, då resterande var självspelande och enkelt. Korvreceptet finner du via länken ovan. 

Gjorde en storsats med majonnäs, vilken under helgerna framåt kan användas i flera såser och bara smaksättas som man vill. Här smaksatte jag den som aioli och med lite chili i.

Storsats med majonnäs

3 äggulor
3 tsk vitvin eller rödvinsvinäger
3 tsk dijonsenap
1 liter matolja
smaka av med salt

Viktigast är att alla ingredienserna har ungefär samma temperatur, samt att man häller i oljan väldigt försiktigt. Om du använder visp, kör varken på för hög eller låg hastighet, utan så där mitt i mellan.

I med ägg, vinäger och senap i en bunke och rör runt lite.
Vispa sedan och häll i oljan, lite i taget. I början är det extra känsligt att hålla igen och sedan känner du så att du inte häller på för fort. Majonnäsen får alltså inte dela sig.
Smaka av med lite salt. 

Chiliaioli
Ta sedan 2 dl majonnäs och kryddar upp med en stor riven/pressad vitlöksklyfta, 2 teskedar citronsaft och en halv tsk sambal olek. Känn av smakerna som som du vill ha... Kanske lite mer sting...

Sedan stekte jag korven, gjorde sötpotatis och lite potatis som jag rostade i ugnen med timjan och rapsolja och serverade tillsammans med lite kimchi som jag köpte på torget för ett tag sedan. Kimchi är en koreansk fermenterad salladskål/kinakål som står och gottar sig ett tag med mjölksyrabakterier och blir syrligt och gott.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar