söndag 11 oktober 2015

Enkel och jättegod äppelkaka

Kom på i tisdags framåt 22 tiden att jag borde bjuda på fika på jobbet när jag fyllde år på onsdagen. Snabbt och lätt blev det en äppelkaka med liten extra touch av brynt smör.
Nedanstående recept räckte gott och väl till ca 8 pers och kan lätt halveras till en mindre fika hemma i en mindre form.

Obetydligt krångligare än en vanlig smulpaj, men mycket godare enligt mig och täcket blir riktigt frasigt. Kan inte nyttigaste kakan världen, men det är ju i alla fall lite fibrer i äpplena...

Servera med en god vaniljsås, vaniljglass eller testa att smaksätta vispad crème fraiche som tastebylouise... 

Äppelkaka 
200 g smör
5 dl vetemjöl
5 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ägg
ca 8 äpplen av valfri sort
kanel

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna utom kanel.
Smält smöret. Bryn eventuellt, blir supergott... Låt smöret svalna
Smöra formen. 
Skala äpplena (om du vill) och klyfta dem. I med dem i formen och pudra över med lite kanel (om du vill).
När smöret svalnat lite, kan du kläcka i äggen och blanda.
Blanda med de torra ingredienserna. 
Klicka ut över äpplena och baka av i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter.


  



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar