söndag 24 november 2013

Rökt rådjurslår med stuvad spetskål, potatisgratäng och rödvinssås

Rådjurslåret röktes enligt mitt tidigare inlägg "Rökning av viltkött" tillsammans med tre andra lår och ytterligare ett utstyckat innanlår och ett ytterlår. Rökningen tog ca 7,5 timmar (för baklåren) och blev mycket bra, om man vill ha det saftigt med lagom mycket röksmak.

Den stuvade spetskålen i detta receptet är riktigt god och förtjänar att serveras många gånger. Kan göras med många typer av kål och kan blandas ut med lite svamp t ex.

Rökt Rådjurslår
Som sagt var, rök enligt tidigare inlägg, eller köp i affären...
Servera kall, eller nyrökt tunt skivad.

Stuvad spetskål
Spetskål
schalottenlök
(svamp)
grädde
salt/peppar

Strimla kålen och hacka löken
Bryn lök och kål tillsammans i en rymlig panna.
Om du vill så bryn lite svamp vid sidan om och slå ihop innan grädden hälls på.
När det börja få lite färg och kålen sjunker ihop lite så häll på grädde och låt det småputtra ihop i kanske 10 minuter, eller till önskad konsistens.
Smak av med salt och peppar och möjligtvis en nypa socker.

Rödvinssås och potatisgratäng finns på flera ställen i denna blogg; T ex Piccata på Älgfilé med rödvinssås och gratinerade potatispengar, Späckad lammstek med chevrégratäng, timjansky och sallad med rödbetor eller Fjärilskotletter från lamm, rödvinsås och pimpat potatismos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar