fredag 1 november 2013

Pasta med rådjur, hjortron och kantareller


Har du viltkött framme och behöver en snabb lunch eller god middag så är detta ett superrecept. Det går lika bra att strippa ner utan hjortron, kantareller eller konjak och mera låta köttet spela huvudrollen fullt ut med lite viltkryddor istället, men detta är en mycket trevlig och lite lyxig variant. Går lika väl att göra på t ex älg eller vildsvin.

Finstyckade ett rådjurslår i veckan som jag från början tänkt röka helt. Innanlår och ytterlår hamnade i saltlake för rökning. Rostbiff, rulle och fransyskan mötte dock andra öden.

Receptet är i stora drag en "rip-off" från Anders Levén på viltmat.nu där han gjorde en pasta med lite trevliga inslag. Det blev fransyskans öde...

Pasta

Ca 500 g fransyska av rådjur - eller annat trevligt viltkött. Skuret i små bitar på ca 1,5 cm. Välj kanske inte frambog eller annat kött för "långkok", utan kött där du kan resa bort senor och hinnor enkelt. Lite småpill med en fransyska där det finns en del senor och hinnor, men görbart.
smör och olja
1 gul lök, finhackad
Några nävar kantareller, trattisar eller annan trevlig svamp du har hemma, rensade och skurna i bitar
ca 1/2 dl calvados eller konjak
ca 2 dl grädde
ca 1 dl hjortron
1 stjärnanis - mortlad
salt/peppar
Färsk krydda, såsom persilja, timjan eller rosmarin
Pasta, gärna tunn bred, som fångar upp såsen bra.

Sätt på pastavatten och stekpannan med olja och smör i på hög värme.
Bryn köttet i ett par omgångar i stekpannan så det får fin färg, men utan att bli genomstekt.
Lägg åt sidan på en tallrik.
Bryn lök och svamp
Häll i spriten och låt koka in snabbt.
Häll på grädden och låt koka ihop.
Häll i hjortron och krydda upp med anis och smaka av med salt och peppar.
Häll i slutet i köttet och toppa gärna med någon trevlig färsk krydda.
Serverka med den nykokta pastan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar