måndag 24 juni 2013

Flädersaft

Titta på träden runt husknuten nu i juni, juli så kanske ni har ett Fläder träd/buske i närheten. Att inte ta till vara på de nyutslagna blommorna är nästan kriminellt. Fläderblomssaft, Flädersaft eller Hyllesaft (Skåne...), ja kärt barn har många namn. Saften blir supergod och fryses lätt in. Skeda direkt ur förpackningen till ett glas saft eller varför inte direkt i gindrinken...

Se till att använda väl rengjorda flaskor eller burkar för förvaring och använd något extra konserveringsmedel (såsom Atamon, tillsätts den avsvalnade saften) om du inte kommer konsumera i närtid och inte tänker frysa saften.

40 fläderblomsklasar
4 citroner, helst kravmärkta
3 liter vatten
75 gram citronsyra
2 kg strösocker

Skölj blommorna i kallt vatten och skrubba citronerna i ljummet och skär dem i skivor.
Koka upp vatten med citroner, citronsyra och socker.
Häll blandningen över blommorna i en behållare som du täcker och sedan låter svalna och stå i ca fyra dagar.
Sila och häll upp på flaskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar