fredag 28 december 2012

Halländsk Långkål - Grönkål till julbordet

Naturligtvis måste man som hallänning servera långkål till julbordet! Alla familjer har ett recept på sin egna långkål och här är mitt som jag kör.

Ett tips är att köpa en stor säck med grönkål och koka för att sedan frysa, så är det supersnabbt att göra nystekt långkål till din skinkmacka. Det går naturligtvis bra att köpa "korvar" med färdigkokt grönkål i frysdisken-

Förberedelser:

Skölj och rensa/repa grönkålen så du får bort stammen.
Koka i skinkspad eller i kalvbuljong (3 msk per liter vatten) i 30 minuter.
Låt rinna av och hacka fint.
Frys sedan in, eller tillaga vidare.

ca 500 g grönkål
smör
1 msk sirap
1-2 dl grädde
salt/vitpeppar

Stek grönkålen i smör några minuter.
I med lite sirap och stek lite till.
Vrid ner värme lite och låt grädde koka in.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med nygriljerad vildsvinsskinka och god senap!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar