söndag 1 april 2012

Piccata på Älgfilé med rödvinssås och gratinerade potatispengar

Vi hade en hemmakväll själva igår och i frysen väntade en älgfilé som ändå inte räckte till med än två personer. Har tidigare gjort ett recept som jag tyckte var lyckat med piccata på vildsvinsrygg som jag tyckte blev synnerligen lyckat, så nu testade vi en annan version.

Piccata är i grunden en italiensk rätt där man panerar kalvinnanlår med parmesan och ägg och som sedan serveras med tomatsås.

Receptet bara till två personer...

Piccatan:
400 g älgfilé, eller annat trevligt viltkött..
två ägg
1,5 dl finriven västerbottenost
1,5 dl torkade trattkantareller
salt/peppar

Blanda till massan (allt utom filén) och låt stå för att svälla en stund. Avvakta sedan med resterande tills potatisen nästan är färdig och såsen nästan reducerat ner: Badda in filén med massan, bryn på medelvärme med olja och smör så den blir gyllenbrun och sedan in i en form ovanför potatisen med termometer i där ni sänkt temperaturen till mellan 100-150 grader. Plocka ut den vid typ 54 och låt vila lite innan man skär upp den. Snälla, överstek den inte bara!!

Potatispengar:
Potatis
olja
Rosmarin
Chilliflakes
1 dl riven Västerbottenost
Salt/peppar

Sätt ugnen på typ 180 grader. Skala och skär potatis i "pengar", ca en halv cm tjocka. Lägg dem i en ugnsfast form, med olja och/eller bakplåtspapper i botten. Allt för att det inte skall bränna fast, som potatisklyftor och pommes ofta gör. Här är ju ytan som ligger mot botten ännu större... Krydda med hackad rosmarin, salt /peppar och strö lite chilliflakes över. Chilliflakesen ger ett gott sting ibland och kan uteslutas, om man är lite känslig. Kör potatisen och vänd några gånger, så inget bränner fast. När köttet skall sättas in och potatisen nästan är färdig drar du ner temperaturen och stör över osten.

Rödvinssås

1 scharlottenlök
3 dl rött vin
2 dl viltfond
ett lagerblad
en kvist rosmarin
salt/peppar
ett par msk smör

Hacka löken grovt och lägg den samt vin, viltfond, lagerblad och rosmarin i gryta. Reducera till en ca och 1,5-2 dl. Sila av. Sätt på medelvärme och rör ner smöret i klickar.

Färdigt!

Servera med en god sallad och ett gott italienskt vin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar