lördag 24 mars 2012

Rödvinskokt lammlägg med västerbottenstomp

Slog till på att laga till ett par lammlägg i frysen förra fredagen. Själv tyckte jag det blev en skitgod kunglig middag, helt enkelt, men Ulle blev inte lika förtjust. Jag vill nog hävda att det fanns en anledning till att hennes smaklökar inte är i ordning nu, med cravings och annat...

4 lammlägg
2 gula lökar, skalade och skivade
1 vitlök (6-8 klyftor) skalade och skivade
1 flaska rödvin
1,5 liter lamm eller kalvbuljong
Några kvistar rosmarin
Salt/Peppar
Redning

Potatis
Riven Västerbottenost
Smör
Varm mjölk
Hackad persilja
Salt/Peppar

Skala potatisen och lägg i gryta med vatten.

Ta fram läggen i god tid så de är rumstempererade. Bryn dem runt om en fin gryta. Lägg i löken och bryn lite till. I med vätska så det täcker köttet och i rosmarinen. Koka i ca två timmar, eller i alla fall till köttet är så mört att det släpper från benen.
Ta upp läggen och lägg dem så de håller värmen.
Koka ner såsen under tiden du kokar potatisen och gör stomp med ingredienserna ovan.
Sila såsen och smaka av med salt peppar och koka möjligtvis upp den med lite redning för att få den lite tjockare.

Servera! Naturligtvis kan man ha lite grönfoder till, men jag tycker knappt det behövs...

1 kommentar:

  1. Jäklar va gott det blev+++++++++++++

    SvaraRadera