lördag 24 mars 2012

Ägg Benedict

Tänkte jag skulle slå till och  göra något gott till Ulle och Casper som frukost förra helgen.

Har dessutom länge tänkt att jag skall lära mig att pochera ägg och för ett litet tag sedan såg jag att de gjorde Ägg Benedict på Sveriges Mästerkock, så då var det väl bara att slå till.

Då jag inte passade på att ta någon bild så titta gärna in på ovanstående länk, eller tänk er bara att lägga brödet i botten, sedan panchettan/bacon, på det ägget och sist men inte minst hollandaise på toppen... Riktigt nyttigt och helt oemotståndligt!

Hollandaise
Fyra äggulor
200 gram smör
3 msk vatten
2 msk citron
salt/peppar
cayennpeppar

Pocherat/förlorat ägg.
1 lite vatten
1 msk ättiksprit
4 ägg

4 Skivor Panchetta eller bacon
Rostbröd

Börja med att smälta smöret varsamt  i kastrull och separera äggulorna till hollandaisen, samt förbereda resten av ingrediensen till såsen.

Koka upp vatten (gärna i en ganska vid kastrull) och dra sedan ner värmen så att det bara sjuder lite lätt, med knappt några bubblor. I med ättikspriten och ta en sked och rör runt i jämn takt så du får en fin virvel. Knäck äggen i en kopp, en efter en och häll försiktigt i virveln. Låt sjuda försiktigt i ca 3 min. Vitan skall natuligtvis stelna, men gulan skall rinna ut fint sedan.

Så fort äggen är färdiga görs såsen färdig snabbt. Vispa ständigt äggulor och vatten i vattenbad eller i tjockbottnad gryta på lite värme, så det tjocknar men inte för varmt så äggulorna stelnar. Sedan droppas smöret inledningsvis, varefter det hälls med tunn stråla under ständig omrörning tills det blir en fin sås. Ta inte med den vita bottensatsen. Smaka av med kryddorna.

Rosta brödet, eller stek det på båda sidorna och stek panchettan.

Servera så snabbt som möjligt! Om det tagit tid så kan man lägga i äggen igen lite snabbt i det ljumna vattnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar