söndag 19 april 2015

Grillad dovhjort med rökt fläsk, karamelliserad palsternacka, Mac & Cheese och coleslaw

Åt ett riktigt gott tillbehör på Barabiqu på Rosenlundsgatan i Göteborg för ett tag sedan. En god och smakrik Mac & Cheese. Inte det jag tänker mig när man planerar för lite trevligare middag i normala fall, men det kommer med all säkerhet göras igen!

Ett gott tillbehör är också att grilla en bit riktigt rökt fläsksida i folie. Jag köpte min fläsksida på Sjönevads marknad i ett stånd som säljer rökt skinka och fläsksida. Den skall i alla fall vara rejält rökt med massor av smak.

Till förrätt gjorde vi en carpaccio på tunt skivad rökt reninnanlår med ruccolasallad och en egen majonäs med lite tryffelolja i. Mycket smarrigt!

Grillad dovhjort
Tog en bit ytterfilé (150g/pers) som jag tog rikligt med salt/peppar och torkad timjan. Filen grillades först direkt över glöden och sedan indirekt under lock till 55 grader innertemperatur.

Rökt fläsk
Ta en hel bit rökt fläsksida och slå in i folie. Grilla på indirekt värme tillsammans med övriga köttet och fortsätt ett tag till så det blir rejält varmt. Delade bara i fyrkantiga bitar vid servering.

Karamelliserad palsternacka
Palsternackor
Olja
Timjan
Messmör

Dela några palsternackor på längden. Stek i stekpanna med smör och timjan på medelvärme ett tag, så de börjar bli mjuka (5-10 min). När de mjuknat så klickar du i ett par matskedar messmör och karamelliserar palsternackorna snabbt. Avsluta med lite flingsalt

Mac & Cheese
Pasta - Typ Penne eller annan "kort" pasta
Smör
Mjöl
gräddmjölk
Smakrik ost - Jag tog en tredjedel var av Gruyere, Manchego och en vällagrad Cheddar

Koka en valfri pasta al dente.
Gör en bechamelsås - Gör en bottenredning (bryn en msk smör, i med en msk mjöl) och vispa sedan ut med en 1dl 50/50 av grädde och mjölk - lite i början så du får bort klumparna.
Riv några dl av valfria smakrika ostar.
Rör ut pastan med bechamelsås och ost.
Om du vill så läger du makaronerna i portionsskålar och gräddar av på 250 grader i ugnen, med lite extra ost eller varför inte pankoströbröd på toppen för lite krisp.

Coleslaw
Du hittar nog flera recept för coleslaw på denna blogg. Denna gång blev det på spetskål...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar