lördag 4 januari 2014

Supergod Filmjölkslimpa

För de som inte gjort någon filmjölkslimpa eller filmjölksbröd någon gång? Gör det!

Brödet blir otroligt saftigt och gott och kan varieras oändligt. Om inte annat kan ni se det på massor av recept på nätet.

Grunden är tokenkel. Bara rör ihop och grädda sedan i brödformar.

Nedanstående recept är uppsnappat vid besök på Öster Malma och kallades där för Toresta-Limpa.

Ät direkt, eller låt svalna lite och frys in. Ett basic frukostbröd eller till den finaste middagen. Det passar alltid och går att variera i oändlighet med mjölsorter, frön, nötter och olika torkade frukter eller färska frukter.

1 liter filmjölk
7 dl vetemjöl
2 1/2 dl rågkross
2 1/2 dl vetekross
2 1/2 dl vetekli
2 dl hela linfrö
2 dl solrosfrö
3 dl russin
3 dl mörk sirap
11/2 msk bikarbonat
1 tsk salt
Eventuellt lite smör

Blanda ihop allt utom smör i en bunke. Om du väljer nötter, större färska frukter eller torkade frukter så skär ner i mindre bitar eller strimlor.
Ta ett par brödformar. Smöra eventuellt gärna in dem för att få brödet att släppa lättare senare och häll i smeten.
Baka i ugnen i 1 timma och 30 minuter på 150 grader.
Testa gärna lite innan med en provsticka, för att se om det är färdigt lite innan. Stickan skall bli torr och fin.
Låt svalna i några timmar under en handduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar