onsdag 25 december 2013

Lussekatter 2013

Årets lussekatter /lussebullar blev oväntat lyckade...

Känns som om recept på bullar och annat blir mer och mer genomtänkta och reportage om de "perfekta" lussebullarna. Det är väl surdegstrenden med degar som skall jäsa länge som slår igenom brett. Här är det också lite jäst och lite längre jäsning som gäller, och bullarna blir supergoda.

Nytt för mig är t ex också att lägga saffranet i lite sprit innan, samt att pensla efter att bullarna varit i ugnen, istället för innan. Kanske vardagsmat för andra, men lite nytt för mig som nästan aldrig bakar annars.
 
Mestadels har upplägget kommit från Mitt kök och ICAs tidning Buffé.
 
1-3 pkt saffran, beroende på hur förtjust du är i saffran...
1-3 tsk socker
1-3 cl sprit


2 dl socker
1,5 msk flingsalt
1 tsk kardemummakärnor - mal i mortel
7 dl rumsvarm mjölk - kan stå fram över natten
2 ägg
1/8 dels paket jäst
1400 g vetemöl
200 g rumsvarmt smör - kan stå framme över natten
en näve russin, lagda i vatten

1 ägg
1 liten nypa salt

Rör ihop saffran, socker och lite sprit, typ rom eller cognac i en kopp och låt stå en stund, gärna över natten. Det ger en fin saffransmak.

Blanda strösocker, salt kardemumma, saffran, mjölk ägg och jäst i en bunke, gärna till din bakmaskin. Sätt på maskinen för att knåda ihop och tillsätt mjöl, varefter du kan klicka i det rumsvarma smöret. Knåda för hand, om du inte har maskin till en elastisk deg, eller i maskinen. I min kitchenaid tog det ca 7 minuter.
Täck med handduk eller plastfilm och ställ in ugnen, utan värme eller i alla fall något ställe där du inte har för kallt eller dragigt och låt degen jäsa i typ tre timmar, men den kan även stå över natten.
Baka ut dina lussekatter, utan att bearbeta för mycket. Lagom brukar vara ca 70 g per bulle.
Krama lätt ur dina blötlagda russin och tryck i, om du gillar det.
Låt jäsa i ytterligare 3 timmar under handduk eller plastfilm, på samma ställe som tidigare.
Baka i en 225 gradig ugn i ca 10 minuter, tills de fått fin färg.
Pensla med ett ägg du vispat upp lätt med lite salt i, precis när du tagit ur dem ur ugnen.
Ät direkt eller frys in och tina vid behov... De kommer inte vara länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar