tisdag 15 januari 2013

Kladdkaka i diverse versioner

Caspers födelsedag och han ville naturligtvis ha en tårta som ett äpple. Kanske inte den tårta i världshistorien som varit mest likt ett äpple, men det var inte gott om tid och det är alltid gott med en kladdkaka... Ett täcke med grädde blandat med lite röd karamellfärg och voila, ett rosa äpple är skapat...

Har sedan tidigare rekat lite olika kladdkakor, så jag tänkte få ner dessa variationer för senare. Har bara testat lyxvarianten själv.

Grundrecept kladdkaka
2 ägg
3 dl socker
125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5-1 dl kakao, beroende på tycke och smak

Lyxvariant
Smält 200 g bra choklad och blandas med smöret i med en nypa salt och äkta vanilj istället för vaniljsocker.
Kolakaka
Efter 10 minuter, ta ut formen och tryck i dumlekolor halverade på längden.
Polkagris
Ta bort kakaon och ta 100 g mjölkchoklad och 1-1,5 dl krossad polkagris. Polkagrisen blandas med mjölet och chokladen blandas med smöret – serveras med vaniljglass. Blanda i 3 msk baileys.
Daimkaka
Minska kakaon lite och krossa en dubbeldaim i bitar som du sedan smälter ner med smöret till chokladen smält helt.
Romerska bågar
Apelsinskal från en apelsin rives och saften från en halv pressas i sockerblandningen. Byt då ut kakaon mot 100g mjölkchoklad och minska sockret till 2 dl.
Vit choklad
Byt ut kakaon mot 100g vit choklad och minska sockret till 2 dl. 

Rör lugnt ägg och socker - vispa inte. Smält smöret och ha i det. Låt stå lite så sockret hinner smälta lite. Rör ihop de torra ingredienserna och häll sedan i dem i sockerröran. Smöra och bröa en springform, ha i smeten och grädda på 150 grader i ca 25- 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar