Som vanligt var vi många på nyår. Tolv vuxna och elva barn. Nedanstående var mat till de vuxna och det hade räckt till säkert 18 personer om man äter tre rätter.
Rostbiff
2 bitar oxkött på ca 1,5 kg styck (en rostbiff och en innanlår)
Timjan
Smör
Salt/Peppar
Bommulssnöre
Bind upp köttet med tillsammans med timjan. Salta och peppra mycket. Bryn. In i ugnen på 100- 170 grader. Låg temperatrur för jämt stekt kött och mörare. Högre temperatur ger större skillnad ytterkant till kärntemperatur. 58 grader gav en lätt röd kärna. 65 grader gav en ljus rosa, nästa genomstekt. Tänk på att temperaturen stiger ca 2 grader efter att man tagit ut steken och låter den vila i folie.
Köttet skivades upp efter det hade svalnat.
Gratäng på Potatis och Jordärtskocka
3 kr potatis
1 kg jordärtskockor
en vitlök
2 gula lökar
mjölk
färsk Rosmarin
1 liter grädde
smör
salt/peppar
Körde löken och potatisen i matberedaren med skivan som slicar ner i tunna skivor. Jordärtskockan skivade jag med kniven då vissa var väldigt små. Allt varvades i två gratängformar, varefter jag skivade lite smör och hällde grädden över. In i ugnen på 225 grader.
Hade ingen ost i vilket naturligtvis hade varit ännu godare...
Rödvin och timjansky
Olja
1 gul lök, hackad
2 majrovor, i bitar
2 vitlöksklyftor, i bitar
timjankvistar
2 msk rödvinsvinäger
2 lagerblad
ca 10 svartpepparkorn
6 dl rödvin
1 liter vatten
4 msk oxfond, koncentrerad
salt
muskovadosocker
Bryn grönsaker. I med timjan bryn lite till. I med lagerblad, vinäger, vin och peppar. Koka till hälften återstår. I med vatten och kalvfond. Koka till ca 5 dl återstår. Sila bort grönsaker. Smaka av med (muskovado)socker och salt.
Mycket smakrik sky som värmes på en stund innan servering, då även en klick smör sländes i.
Kanderad brysselkål
1,5 kg Brysselkål
smör
muskovadosocker
salt/peppar
Rensa och evemtuellt dela brysselkålen, beroende på storlek. Koka i ett par minuter. Bryn dem i smör och häll över muskovadosocker och stek i en stund. Smaka av med salt och peppar.
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
söndag 1 januari 2012
Rostbiff, Gratäng på Potatis Jordärtskocka, rödvin och timjansky och kanderad brysselkål
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar