lördag 7 januari 2012

Aptitretare: Kryddiga älgköttbullar med tomatsås och Rökt älghjärta med sötsyrligt lingonäpple

Som förrätt /aptitretare tillsammans med lite rester av årets glögg gjorde vi två små tapas. Fick lite inspiration från två av mina favvokokböcker; Viltkokbok av Leif Mannerström och Kött av Håkan Fjällman.

Recepten räckte till ca 20 tapas av varje.

Kryddiga älgköttbullar med tomatsås

400 gram älgfärs (kan nog köras påvilken viltfärs som helst)
2 msk ströbröd
4 msk vispgrädde
10-15 droppar tabasco
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk spiskummin
smör till stekning
salt/peppar

Blanda ströbröd och grädde, låt svälla någon minut.
Färs och kryddor. Blanda i ströbrödet.
Provstek en liten bulle för att testa kryddning.
Rulla små köttbullar och stek i smör.

Tomatsås
1 gul lök, skalad och finhackad
2 vitlöksklyftor, skalad och pressad eller hackad
1/2 dl olivolja
2 msk tomatpurè
2 dl viltfond
1 burk bra krossade tomater
1 tsk oregano
1tsk strösocker
salt/peppar

Fräs lök och vitlök i olivolja, utan att få färg.
Tilsätt, tomatpure, socker och fräs ytterligare.
I med viltfond och tomater.
I med kryddor och koka i 10 minuter.
Kör med stavmixer till slät sås och smaka av med salt/peppar.

Koka mandelpotatis med skalen på och halvera. Sätt en tandpetare genom köttbulle och potatis doppa i tomatsåsen. Smaskens!

Rökt älghjärta med sötsyrligt lingonäpple

ca 100 gram rökt älghjärta (eller annat inte för hårt rökt viltkött)
1/5 dl lingon
1 dl creme freich
1 äpple, skalat och finhackat
salt/peppar
2 msk Rostad hackad mandel
3 Fikon
surdegsbaguette/knäckebröd...


Vispa créme fraichen. Blanda med lingon och äpple, Smaka av med salt/peppar.
Skiva det rökta kötttet tunnt.
Dela fikon i små bitar
Lägg upp skivad baguette, på med kött, blandningen och garnera med mandel och eventuellt någon färsk krydda,.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar