Inför nästa helg testade jag att göra lite soppa på några jordärtskockor som vi hade kvar i kylen.
Jag hittade ett recept på recept.nu som jag höll mig till hyfsat, men ändade lite...
ca 4 pers eller 8 pers som förrätt i glas
600-700 gr jordärtskockor
Några finhackade charlottenlökar, alt en gul lök
en eller två finhackade vitlöksklyftor
3 st grönsaksbuljongtärningar
1 lvatten
0.5 vitt vin
2 dl crème fraiche
0.5 krm cayennepeppar
Salt
Vitpeppar
Rökt älg hjärta eller annat viltkött, till garnering
Passar nog bra med:
Västerbottenchips - Riv små högar på bakplåtspapper och in i ugn så det smälter i högar, ut och låt svalna
Gräslök persilja, till garering
Skala och lägg jordärtskockorna i kallt vatten. Dela dem i ,imdre bitar
Hacka löken och ta sedan en gryta och koka vatten, buljongtärning, lök, jordärtskockor i ca13 min, tills de är mjuka.
Mixa i blender.
Krydda med cayennpeppar och vitpeppar efter behag.
Koka upp med créme fraiche under omrörning och smaka av med salt.
Servera i fina glas, eller fat med viltköttet på en tandpetare eller nåt...
Väldigt gott!
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
söndag 15 januari 2012
Jordärtskocksoppa med rökt älghjärta
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar