söndag 22 januari 2012

Chevrégratinerade vildsvinsbiffar med hasselbackspotatis och gräddstuvad purjolök

När Casper fylld två år förra veckan bjöd vi på en av mina fovoriter, som i grunden kommer från ett recept i Mannerströms Viltkokbok. Blev lite småmissar när jag gjorde det, men det är en förlåtande rätt som ändå blir jäkligt god! Kan vara svårt med Hasselbackspotatis till, om man inte har två ugnar, men då kanske det kan passa med en matig sallad med röbetor i, potatismos/stomp eller varför inte kokt potatis...

Naturligtvis kan man göra denna rätt på nästa vilken färs som helst, men gärna vilt och vi har ofta vildsvin hemma.

Börja med att få in potatisarna i ugnen, lägnst ner...

Biffarna
800 g vildsvinsfärs
1 finhackad gul lök
smör till stekning
1/2 dl ströbröd
1 ägg
1 dl grädde
en liten bunt persilja, finhackad
1 msk koncentrerad viltfond
1 msk kvalitetssoja
salt/peppar
minst 4 cm getost, den sorten som är lite större, rund... Skurna i åtta skivor.

Slå på ugnen på 125 grader
Bryn löken lätt
Blanda ingridienserna til biffarna
Gör åtta biffar och stek så de får fin färg
Lägg i långpanna, in i ugnen ca 15 min.
Gör nu såsen och vänd sedan tilbaka
Ta ut biffarna och dra upp ugnen på 225-250 grader grill
Lägg på skivorna med getost
In och gratinera snabbt ganska högt upp, så de får färg, men inte smälter helt.

Gräddstuvad purjolök:
En strimlad purjolök,
1 msk strösocker
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl grädde
salt/peppar
2 mak dijonsenap

Låt purjolöken svettas en stund så den får lite färg
Strö över socker och mjöl och rör runt så det inte är klupmar i mjölet
I med mjölk och grädde, gärna lite i början så inte mjölet klumpar sig
Koka upp, smaka av
Innan servering rör man i senapen

Hasselbackspotatis:
ca 800 gram jämstora potatisar
ströbröd
salt/peppar
smör

Sätt ugnen på ca 200 grader
Skiva potatisarna liggandes i slev, så man inte skär igenom
Lägg i form/långpanna
Salt/peppar
Strö över ströbröd
Hyvla smör och slicka över
In i ugnen tills de är färdiga, ca 45 minuter.
Skall ha fått färg och kännsa mjuka med en sticka.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar