torsdag 31 januari 2013

Söndagsmiddagens moder - Klassisk Porterstek

En porterstek är alltid uppskattad och såsen blir helt himmelsk!

Hemma har vi gjort porterstek på både nötkött, älg och rådjursstek men det skulle förmodligen fungera bra med en vildsvinsstek också.

Skiva tunt och servera med sås enligt nedan, någon potatis samt gelé, haricots verts, kanderad brysselkål, kokt broccoli eller andra smaskigt tillbehör. Alla kommer gå glada och nöjda från bordet!


Porterstek
1-1,5 kg stek gärna typ fransyska, eller ytterlår
1 flaska porter eller annan mörk öl
0,5-1 dl svartvinbärssaft
1 dl bra kinesisk soja
1 tsk torkad timjan
6 enbär
1 tsk svartpepparkorn
3 köttbuljongtärningar eller motsvarande koncentrerad fond
3 vitlöksklyftor
1 stor gul lök

Använd en gryta som är förhållandevis trång för köttet.
Om du vill kan du först bryna köttet, men lägg i alla fall i grytan.
Häll i saft, öl, soja, krossade kryddor, klyftad lök, lätt krossad vitlök, köttbuljong/fond och låt det koka upp.
Låt köttet sjuda lätt i ca 45 minuter.
Vänd köttet och sätt i termometer.
Låt sjuda till innertemperatur på 65 grader.
Tag ur och låt vila i folie till servering (häll inte ut skyn!). Går bra att servera kallt.

Sås
Sila skyn när köttet är upptaget i en mindre gryta.
Låt möjligtvis koka ner till önskad mängd och mer intensitet i smaken.
Reda av med 2 msk mjöl skakat grädde och tillsätt mer grädde och smaka av med salt/peppar.

Enkel sås som blir himmelsk! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar