onsdag 2 januari 2013

Chili på Hare

Fick en hare av min kära kusin för ett tag sedan. Har själv varit sugen på att tillaga hare ett tag, mest för att de lever med lite dåligt rykte som mat och sådant gillar ag att trotsa, mest av allt!

Inför en jakt i veckan med inledande pokerkväll, bestämde jag mig för att testa en Chili med ursprung i "Laga vilt från skog och sjö" av Carina och Ulrika Bryding. En bra kokbok som jag kan rekommendera att köpa.

Väldigt enkel matlagning, men som vanligt skall det ta en del tid...

Haren tillagas i två steg, där man inledningsvis tillagar den som en stek i stekpåse eller stekgryta. Därefter kan den i princip serveras direkt med en rotfruktsgratäng t ex, eller som här tillagas vidare till en chili. Om du vill äta haren direkt, så har de i kokboken i 1 dl havtornsbär i lag och en dl havtornsjuice i grytan, vilket låter gott, men det var supergott även utan då jag smakade. 

1 hare styckad i ca 5-6 delar
rökt fläsk, skuret i kuber
2 rotfrukter (morot, palsternacka, rotselleri etc.), skalat eller sköljt och skuret i bitar
2 medelstora gula lökar, delad i bitar
1 hel vitlök, klyv på mitten
några kvistar färska ryddor (helst rosmarin, timjan, oregano) alternativt torkade kryddor
några enbär, lätt krossade
ca 7 dl vatten
50 gram smör
salt/peppar

Sätt ugnen på 120-170 grader. Har du tid så välj så låg temp som möjligt. Alternativt kör du på spisen, går nog lika bra.
Lägg allt i en stekgryta och ställ in i ugnen, eller låt sjuda på spisen i 2-3 timmar. Köttet skall lossa från benen väldigt lätt med hjälp av en gaffel. Det gör inget om köttet är täckt med vätska, men vänd runt emellanåt.

Servera, eller fortsätt...

Receptet nedan räckte till sex vuxna, med bönor chilin och bröd till.

Chilin 
Hare från föregående recept.
Fond från föregående recept.
Ett paket tärnat bacon (ca 140 gram)
2 morötter tvättade eller skalade och slantade grovt
100 gr rotselleri, skalad och tärnad
2 gula lökar, hackade
ca 5 vitlökslyftor, hackade
1 röd chili, finhackad
ca 1 msk chipotle chili pulver, alt 1 rökt chipotle chili eller chipotle chilipasta
ca 1 msk riven ingefära
ca 1 msk torkad oregano
ca 2 tsk spiskummin
några lagerblad
ca 2-4 msk mjöl
1 flaska öl
1 röd paprika, tärnad
salt
rapsolja
ev. créme fraiche
ev. koriander
ev. diverse färdigkokta bönor

Plocka upp köttet och lägg det på en skärbräda för att ånga av lite.
Sila av fonden från förra receptet.
Bryn bacon, lök, vitlök, rotselleri, morötter, chili och chipotle i olja i grytan.
Lägg i köttet och kryddorna och fortsätt bryna lite.
Pudra över mjölet.
Blanda runt och tillsätt fond, öl, lagerblad och paprika.
Låt sjuda i 30 minuter och smaka av med salt.
Servera med bröd och eventuellt créme fraiche och koriander om du gillar det. Behöver du dryga ut den, så blanda i bönor i slutet och servera kanske med ris.

1 kommentar:

  1. Jag kan tänka mig att harens lite söta kött gifter sig fint med just chillifrukter av olika slag. Intressant uppslag som jag spar bak i hjärnans receptbank.

    SvaraRadera