onsdag 30 januari 2013

Lyxig räkröra med löjrom och egen majonäs

För ett litet tag sedan när vi hade gäster skulle vi servera en liten förrätt. Det blev i princip två aptitretare där det ena var en av våra favoriter, Créme Ninon och sedan var det denna lite lyxiga räkröran.

Inspirationen kommer från ett radioprogram jag kan rekommendera. Meny, som går på torsdagar på P1.

Först en egen majonäs...

en äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl matolja eller lite mer om gulan är stor. Lite kan bytas ut om rapsolja eller olivolja för lite mer smak, men inte allt.
salt/peppar
ev. lite cayennepeppar

Alla ingredienser skall vara rumstempererade.
I med allt utom oljan i en bunke.
Böra vispa och häll sedan i oljan väldigt försiktigt. I början droppvis och i slutet när det binder bra, i en tunn stråle. Smaka av med salt/peppar

Lyxig räkröra
1 dl majonäs
1 dl färskost med pepparrot
ett par msk strimlad purjolök
rivet skal från en tvättad citron
1/2 äpple, strimlat med skal på
200 gram skalade räkor
50 gram löjrom
salt/peppar
lite dill

Vispa ihop majonäs och färskost. Rör ner resterande ingredienser utom löjrom och lite dill som du sparar. Smaka av med salt/peppar.
Rör sist  i löjrommen och spara gärna lite rom och dill till servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar