Blev lite sugen på denna rätt sedan de gjorde den på Masterchef för ett tag sedan. En riktig klassiker som det dock verkar finnas en del tolkningar på.
För franska klassiker återgår jag dock till en av husbiblarna "Master the art of French cooking" som jag nämnt flertalet gånger. Där vet man att man är nära originalet.
De alternativ till originalet som dyker upp innefattar nästan alltid vitlök, ofta chili och ibland lite lite lime och öl, grädde eller créme fraiche. Jag kan dock konstatera att originalet iaf blev väldigt gott. I många recept så skall också lök/vitlök/chili fräsas i olja först och inte som i nedanstående recept bara kokas upp med vinet. Gör som du vill...
Serveras ofta med brödkrutonger som strös över eller tillsammans med pommes och majonäs.
Vi gjorde på ett ett nät musslor, vilket räckte perfekt till två personer en fredag, eller varför inte till fyra personer som förrätt.
Moules a la Mariniére
1 nät med blåmusslor
2 stk charlottenlökar, finhackade
2,5 dl torrt vitt vin eller
1 bunt persilja, plockade och hackade
1 litet lagerblad
1/2 tsk torkad timjan, alternativt någon kvist färsk plockad
1/2 tsk nymald peppar
50 gram smör
Börja med att tvätta musslorna med en borste och knacka lite lätt på dem. De skall vara stängda eller stänga sig när du knackar. Du hör även på ludet när du knackar om skalet är helt eller öppet.
Sätt på en vid gryta med vin och resterande ingredienser (förutom musslorna och hälften av persiljan).
Låt reducera ner lite under ett par minuter..
Släng i musslorna och lägg på locket.
Låt skaka grytan i emellanåt i ca fem minuter. Då skall musslorna ha öppnat sig.
Lägg upp musslorna på tallrikar och skeda över spadet (häll inte, om det kanske följt mer lite sand).
Strö över persiljan och servera direkt.
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
söndag 10 februari 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar