Tog med mig lite gottigt från slakten av årets älg för att koka fond på, i form av lite nedkapade ben i "stumpar".
Efter att ha läst en del om att koka fond så valde jag att utgå ifrån boken "Kött" av Håkan fjällman, en bok som kan rekommenderas.
Kanse är receptet lite mycket till en gryta...
En stor gryta...
Ca 3 kg viltben, i grova bitar
ca 3 morötter i bitar
ca 2 lökar i bitar
ca 6 skälkar blekselleri i bitar
ca 2 bitar purjolök i bitar (det vita)
vatten som fyller grytan
ca 10 enbär
ca 10 vitpepparkorn
ca 3 lagerblad
ca 3 kryddnejlikor
ca 3 kvistar timan
ca 3 kvistar rosmarin
en bunt persila
ca 3 dl koncentrerad svartvinbärssaft
Rosta benen med morötter, lökar, selleri och purjo på ett par plåtar i ugnen på ca 175-200 grader. Byt så så den andra kommer överst efter halva tiden.
Lägg över allt i en kastrull. koka upp och skumma av fettet.
I med kryddorna och låt sedan skjuda försiktigt i flera timmar. Summa av då och då.
Plocka ur benen och sila.
Koka ner till önskad styrka.
Jag lät fonden stå tills dagen efter i kylen. Då hade det stelnat fett på toppen som var enkelt att bryta bort och plocka bort med en sil.
Sedan hällde jag det på flaskor och lade i frysen. Kokar man ner mycket kan man frysa som iskuber motsvarande buljongtärningar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar