måndag 22 oktober 2012

Grillad Entrecote, murkelsås samt rödvinsbräserade champinjoner och smålök

Med goda vänner på väg för besök så tog vi upp en entrecote i frysen från grannens oxen vi slaktade förra året. Lokalt och hängmörat, precis som det skall vara!

Efter lite funderande och surfande (lata mammas receptblogg) så bestämde vi oss för att grilla och göra murkelsås som Ulle var mycket sugen på. Dessutom kan jag avslöja att tillsammans med köttet var de rödvinsbräserade champinjonerna och smålöken den stora behållningen. Vi serverade med pommes duchesse där vi testade att slänga i vad vi hade av rotfrukter med t ex majrova, morot och palsternacka förutom potatisarna.

ca 200 g Entrecote per person
salt/peppar

Salta och peppra det rumstempererade och torra köttet. Grilla i grillen eller öppen eld till den grad du vill, men döda den för guds skull inte igen...

Rödvinsbräserade champinjoner och smålök
ca 200 g smålök, skalade och möjligtvis halverade
2-3 nävar chaminjoner hela eller delade i samma storlek som löken
smör
1,5 dl vatten
1,5 dl rödvin
2 msk koncentrerad kalvfond
en kvist färsk eller 1 krm torkad timjan

Fräs smålöken i lite smör, släng i champinjonerna och fortsätt bryna allt tills det fått fin färg.
Häll i vätska kan och släng i timjan, ser det blaskigt ut så ta lite såskulör.
Koka ner till all vätska är i princip bortkokat.
Blanka av med lite smör

Murkelsås
2 burkar murklor på konservburk, hackat i mindre bitar
2 charlottenlökar, finhackade
1,5 msk vetemjöl
smör
grädde och mjölk
bra soja
salt, peppar

Fräs löken i smör, i med murklorna och fräs på ytterligare en stund.
Pudra med mjöl och rör runt lite och häll sedan på grädde och mjölk.
Smaka av med soja, salt och peppar. Ev lite såskulör.
Blir såsen lite tjock så späd på med mer vätska och smaka av igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar