Med mor, far, svärmor och svärfar på besök en lördagsvällså får man väl försöka bjuda på nogot gott. Lamm är givet! Svärmor är nämöligen lite skeptisk till det, så man vill ju visa hur fantastiskt gott det kan vara! Hittade två bitar entrecoté på ben liggandes i frysen, så det fick det bli.
Till lammet serverades ocså en liten sallad med lokala tomater från Bua. Vackert som en tavla!
Lammanetrecoté
Ca 1,5 kg Entrecoté på ben (eller vilken god köttbit som helst...)
Lite smör och rapsolja
salt/peppar
Marinad
2 dl vin
0,5 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
några kvistar rosmarin/timjan
0,5 citron, rivet skal (cest)
salt/peppar
Låt köttet marinera så länge som möjligt, gärna över natten. Annars skit i mainaden och kör bara salt och peppar, blir nästan lika gott!
Sätt ugnen på ca 100-150 grader, beroende på hur lång tid ni har. Ju lägre temperatur, desto bättre.
Bryn på hög värme i smör och olja så köttet får fin färg.
Lägg in det i ugnen med stektermometer på galler med en plåt under som saften kan sippra ner i. Ta ut när temperaturen är ca 52-58 grader och lägg i folie i ca 10-20 minuter. 58 grader om du vill ha åt rosa håller och 52 mer åt det röda hållet.
Vid uppläggning häller du den uppsamlade köttsaften över köttet
Rödvinsreduktion
2 dl rödvin
2 dl oxfond
Till lammet serverades ocså en liten sallad med lokala tomater från Bua. Vackert som en tavla!
Lammanetrecoté
Ca 1,5 kg Entrecoté på ben (eller vilken god köttbit som helst...)
Lite smör och rapsolja
salt/peppar
Marinad
2 dl vin
0,5 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
några kvistar rosmarin/timjan
0,5 citron, rivet skal (cest)
salt/peppar
Låt köttet marinera så länge som möjligt, gärna över natten. Annars skit i mainaden och kör bara salt och peppar, blir nästan lika gott!
Sätt ugnen på ca 100-150 grader, beroende på hur lång tid ni har. Ju lägre temperatur, desto bättre.
Bryn på hög värme i smör och olja så köttet får fin färg.
Lägg in det i ugnen med stektermometer på galler med en plåt under som saften kan sippra ner i. Ta ut när temperaturen är ca 52-58 grader och lägg i folie i ca 10-20 minuter. 58 grader om du vill ha åt rosa håller och 52 mer åt det röda hållet.
Vid uppläggning häller du den uppsamlade köttsaften över köttet
Rödvinsreduktion
2 dl rödvin
2 dl oxfond
3 msk farinsocker
1 rödlök, skivad eller finhackad
några kvistar timjan/rosmarin
salp/peppar
en klick smör
Fräs rödlöken.
I med allt utan salt/peppar och smör.
Koka ner till önskad konsistens.
Smaka av med salt/peppar och släng i en klick med smör i slutet.
Saltrostade rotfrukter
Rotfrukter; Vi tog morot, palsternacka, majrova, rotsellerie i rejäla bitar, eller hela.Grovsalt/havssalt så det täcker botten på pannan
Några kvistar färska örten
Rapsolja
Sätt ugnen på ca 175 grader
Tvätta rotfrukterna och dela i bitar.
Täck botten på en plåt, form med salt
Lägg i rotfrukterna, på med örterna och ringla över olja
In i ugnen tills rotfrukterna är färdiga, ca 30-60 min beroende på storlek. Känn gärna med sticka.
1 rödlök, skivad eller finhackad
några kvistar timjan/rosmarin
salp/peppar
en klick smör
Fräs rödlöken.
I med allt utan salt/peppar och smör.
Koka ner till önskad konsistens.
Smaka av med salt/peppar och släng i en klick med smör i slutet.
Saltrostade rotfrukter
Rotfrukter; Vi tog morot, palsternacka, majrova, rotsellerie i rejäla bitar, eller hela.Grovsalt/havssalt så det täcker botten på pannan
Några kvistar färska örten
Rapsolja
Sätt ugnen på ca 175 grader
Tvätta rotfrukterna och dela i bitar.
Täck botten på en plåt, form med salt
Lägg i rotfrukterna, på med örterna och ringla över olja
In i ugnen tills rotfrukterna är färdiga, ca 30-60 min beroende på storlek. Känn gärna med sticka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar