måndag 11 februari 2013

Järpar på viltfärs fyllda med kvibille gräddädel och persilja i svampsås

Jag gjorde järparna på älgfärs, men det borde passa lika bra med vilken god färs som helst du har i frysen vildsvinsfärs, rådjursfärs, lammfärs eller blandfärs. Kanske med en annan ost, andra kryddor eller med annan svamp i såsen. Annars skit i svampen eller osten, det blir gott ändå.

För att inte utmana ödet med vår son, så gjorde jag lite av färsen till "vanliga" köttbullar...

Räcker till ca 4 vuxna

Järparna
500 g älgfärs
lite grädde
lite ströbröd
1 ägg
en hackad gul lök (hälften till färsen och till såsen)
ca 1/2 tsk torkad timjan, eller färsk
salt/peppar
ca 50 g ost  skuren i små stavar (förslagsvis Kvibille gräddädel, blåmögelost)
ett knippe hackad persilja (alt t ex gräslök eller ört som passar osten)

Blanda färs med grädde, ströbröd, ägg, lök och timjan.
Låt färsen svälla några minuter.
Platta ut färsen på en stor skärbräda.
Skär ut en del ta den i handen, lägg på en oststav och lite persilja.
Ta lite färs till, lägg ovanpå och forma en liten järpe.
Repetera tills du får ca 8- 10 järpar.
Bryn järparna i en stor panna och slå sedan på såsen nedan och låt puttra en stund.

Sås
1/2 gul lök från ovan
Lite god svamp, skuren i små bitar. T ex burk murklor, en näve torkade trattkantareller eller champinjoner
Ca 2,5 dl grädde
Ca 2,5 dl vatten med ca 2 msk viltfond i
Majsena efter behag

Blanda ihop vatten, grädde och fond.
Fräs lök och svamp en stund.
Häll på vätskan så den drar till sig alla smaker från svamp och lök.
Häll såsen över järparna och låt puttra en stund. Häll i lite majsena under tiden för att få såsen att tjockna lite.

Servera med gott mos (t ex med lite palsternacka, rotsellerie och riven västerbottenost i...) och lite lingonsylt eller gelé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar