Till kräftor som i helgen, till andra skaldjur, i fisksoppa eller som dipsås i allmänhet.
Gillar du den inte så majonäsig, så blanda ut med cremé fraiche. Testa att krydda med saffran, sweet chili, cayennepeppar, vanlig hackad chili, basilika, dill, gräslök eller kanske några anjovisfiléer.
Du kan säkerligen öka antalet äggulor en del eller vitlöken en del om du vill ha mer sting. Sedan kan citronen regleras och bytas ut mot vinäger.
Tror dock inte att man skall gå "all in" på en smakrik olivolja eller rapsolja t ex då de smakar för mycket i sig själv. Kör en helt neutral eller mixa lite som receptet.
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 dl rapsolja/olivolja
1 dl matolja
2 msk pressad citron
3 pressade vitlöksklyftor
salt/(vit)peppar
Troligtvis har du läst att du skall vispa ingredienserna försiktigt och sedan droppvis tillsätta oljan.
Mitt tips är att kör i ägg, senap, citron och vitlök i en hög och smal bunke. Kör i en stavmixer och kör. Sedan kan du i princip hälla i allt på en gång, samtidigt som du kör lite upp och ner. Har du en riktigt smal behållare så sätt ner stavmixern över ingredienserna och häll all olja ovanför. Starta stavmixern och bara dra den sakta uppåt och aiolin är färdig.
Men så klart, det går att köra "old school" också... Ballongvisp och försiktigt droppvis...
Oavsett, när du är färdig så smaka av med salt/peppar eller andra kryddor efter behov.
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
torsdag 21 februari 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar