Har länge funderat på vad jag skall göra av slaksidan på lammet. Vi har de senaste åren alltid haft lamm hemma som kommer från min bror, men antingen har jag malt ner den, eller så har jag gjort något misslyckat...
Slaksidan, tunnbringan eller kållappen som jag tror den heter innefattar den tunna delen bakom revbenen samt ca sju revben som man benar ur när man skall göra en rulle. Jag har i detta recept till och med bara använt två stycken av den tunna bakre delen och lagt dem lite om lott.
Det är mycket fett och hinnor i dessa detaljer, så mitt tips är att laga dem länge och varsamt, så hinnorna och fettet riktigt smälter in i köttet och ger grym smak. Risk finns annars att det blir segt och tråkigt.
Har man lite tid, så är dett lätt matlagning som blev supergott!
Lammrulle med rotsaker
En hel slaksida, eller två "bakre delar"
2 charlottenlökar
2 vitlöksklyftor
ca 80 gram torkade aprikoser
Två nävar ljust bröd, skuret i små tärningar
Cest från två citroner
1 msk timjan
1 ägg
salt/peppar
Bindgarn
2-3 palsternackor
2-3 morötter
1 stor röd lök
rapsolja
ev. lite vitt vin
Sätt ugnen på 120 grader.
Finhacka charlottenlöken och pressa i vitlöken i en gryta/stekpanna på medelvärme med lite smör så de går en stund och blir fint mjuka.
Skär ner bröd och hacka aprikoser i en bunke. I med cest, timjan och ett ägg som du vispat lite med en gaffel. I med salt och peppar.
Det skall bli fint och lite lagom "saftigt".
Lägg upp din slaksida på en skärbräda eller renord bänk.
Bred på blandningen. Inte riktigt ända ut i kanterna, då faller det ut senare.
Rulla ihop till en fin rulle och bind ihop med garn.
Bryn rullen på hög värme runt om.
Lägg rullen i en ugnsfast form och stoppa in i ugnen ca 2 timmar.
Under tiden så klyv rotfrukterna i lagom bitar, såsom potatisklyftor.
Efter två timmar lägger du i rotfrukterna och löken runt rullen, häller lite rapsolja över och kryddar med salt/peppar och lite timjan. Häll ev. lite vin också, det gjorde jag...
Låt gå i ca 45 minuter till en timma, varefter du lyfter ur rullen och låter den vila under en handduk i 15 minuter, då du trycker upp värmen till 175-200 grader för att ge lite färg till rotsakerna.
Skiva rullen och lägg tillbaka i formen och servera tillsammans med te x blomkålspuré
Blomkålspure
1 litet blomkålshuvud
3 dl grädde
ev. lite vitt vin
vatten
ca 50 gram smör
salt/peppar
ev. 0,5 dl riven parmesan
ev. några droppar tryffelolja
Dela upp blomkålshuvvét i små jämnstora buketter. Stjälkarna kan du dela ännu mindre.
Koka i 2 dl grädde och fyll upp med vatten. Eventuellt kan du ha lite vitt vin.
Koka i ca 10-13 minuter tills blomkålen blivit mjuk.
Häll av vätskan.
Kör i mixer eller med mixerstav till slät puré med smör och smaka av med salt/peppar.
Om du vill lyxa till det så ha lite parmesan eller tryffelolja.
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
söndag 10 mars 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar