Har haft några påsar med grytbitar från nöt liggandes i frysen från det halva djur vi köpte i höstas. Efter att ha varit föräldraledig hemma med en del tid att fundera bestämde jag mig för att göra en köttgryta på en av påsarna. Naturligtvis skall alla köttgrytor vara mustiga! Vad nu mustig egentligen är...Serverades tillsammans med ett gött mos där jag hade i jordärtskockor och västerbotten ost.
Länge sedan jag fick så mycket lovord av frugan...
Räcker nog till minst 6 pers
ca 800gr - 1kg grytbitar
smör
2 pkt bacon, delad i bitar
2 gula lökar, skalad och skivad i ca cm skivor
4 charlottenlökar, skalade och delade
4 vitlökar, skalade
2 burkar krossade tomater
5 msk tomatpuré
styvt en halv flaska gott rött vin - Blev en fransk
2 msk soja
några lagerblad
3 dl vatten
5 dl kalvfond
en kapsel veg. fond du chef, eller en tärning
salt/peppar
1 palsternacka, myntad
1 stor morot, myntad
typ 10 champinjoner, kvartade
Bryn det rumstempererade och torra köttet i smör på hög värme så det får färg i en stekpanna och lägg undan.
Ta fram din gryta. Bryn bacon och lägg sedan i och bryn lökar.
Häll sedan över tomatkross, vin, lagerblad, soja, vatten, fond och fondkapsel.
Salta och peppra.
Sjud i 2-3 timmar, beroende på kött.
30 minuter kvar - lägg i morot och palsternacka
15 minuter kvar - lägg i champinjoner
Gött mos
Räcker inte till 6 pers...
ca 500 g mjölig potatis
ca 300 g jordärtskocka
rejäl klick smör
ca 1 dl grädde
salt/peppar
ev lite muskot
typ 50 gram riven smarrig ost (typ Västerbotten eller Gruyère)
Koka den skalade potatisen och jordärtskockorna (typ samma koktid). Om dessa skalas innan, se till att lägga i vatten med lite citron. Annars blir jordärtskockorna dassiga och mörka.
Värm grädden i micron och gör sedan mos/puré.
Servera med lite goda grönsaker och resterna av det goda vinet!
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
fredag 24 augusti 2012
Mustig köttgryta med gött mos på potatis och jordärtskocka
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar