fredag 22 mars 2013

Lammentrecote med hett pistagetäcke

Har haft en lammentrecote som legat och väntat ett tag i frysen. En entrecote som precis som den borde, hade lite insprängt fett, vilket också gav den lite extra fin lammsmak. I kombination med heta chiliflakes och lite krispiga nötter blev det riktigt gott.


Receptet räckte till att göra 2 pers tokmätta...

En hel lammentrecote från ett litet lamm- ca 500 gram
smör och rapsolja till stekning
2 vitlöksklyftor
1 tsk torkad rosmarin eller en kvist färsk
salt
ca 50 gram pistagenötter
en rejäl näve persilja
en rejäl näve koriander
saft från 1/2 citron
cest från en citron
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk chiliflakes eller en chili
2 msk rapsolja
2 charlottenlökar
1,5 dl rödvin
2 dl lamm eller kalvfond
En klick smör
salt/peppar

Sätt ugnen på 200 grader med grill.
Lägg pistagenötter, persilja och koriander på en stor skärbräda och hacka mellangrovt.
Pressa över en vitlöksklyfta, häll över chiliflakes, cest samt häll över citronsaft och olja.
Rör runt och låt stå till köttet är brynt.
Putsa det rumstempererade köttet och salta rejält.
Ge det en bra stekyta i en varm panna med smör, olja, ett par lätt krossade vitlöksklyftor och rosmarin.
Dra av pannan, utan att skölja ur, och lägg över köttet i en ugnsfast form.
Sleva över och fördela pistageröran på köttet så det blir ett fint täcke, runt om.
Sätt in i ugnen och låt få lite färg de första 5 minutrarna och dra sedan ner temperaturen till 100 grader.
Låt gå med termometer till önskad stekgrad. Mitt förslag är att ta den på 58-60 grader och sedan lägga den i en handduk i ca 10-15 minuter. Den kommer stiga ett par grader till och bli fint rosa.

Under tiden köttet vilar så finhacka ett par charlottenlökar och svetta dem i fettet från att du brynte köttet tillsammans med lite nytt smör, vitlöksklyftorna och rosmarinen.
Häll i fond och rödvin och reducera ner till önskad mängd.
Sila av i skål och skölj av stekpannan.
Häll tillbaka i stekpannan, värm på, smaka av med salt/peppar och blanka sedan av med en klick smör.

Jag serverade med potatismos och lite coctailtomater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar