Det blev lite äggvita över efter att vi gjort Pommes duchesse och Wallenbergare i veckan som gick, så då får man u hitta på nått med äggvitorna. Har varit sugen på att göra maränger länge, så det fick det bli.
Surfade loss som vanligt. Snodde nedanstående recept via Piece of cake, men googla bara lite så finns lite varianter. Ungefär samma proportioner, men ibland vanligt socker och ibland några droppar citron, ättika eller ett par saltkorn i. Verkar också som att det går att reglera ganska hur sega de kommer bli via temperatur och tid. Låg temperatur (80-100), länge (t ex 2 timmar) för spröda maränger och hög temperatur (120-150) i kort tid för sega i mitten.
Surfade loss som vanligt. Snodde nedanstående recept via Piece of cake, men googla bara lite så finns lite varianter. Ungefär samma proportioner, men ibland vanligt socker och ibland några droppar citron, ättika eller ett par saltkorn i. Verkar också som att det går att reglera ganska hur sega de kommer bli via temperatur och tid. Låg temperatur (80-100), länge (t ex 2 timmar) för spröda maränger och hög temperatur (120-150) i kort tid för sega i mitten.
Recept ca ett par plåtar små maränger
8 separerade äggvitor
någon droppe citron/ättika eller några saltkorn
3 dl florsocker
Se till att absolut inte ha någon äggula kvar och att vitorna gärna är rumstempererade. Se till att skålen du vispar i är ordentligt rengjord. Annars rengör igen!
Vispa äggvitan med citron och 1/3 av sockret. Först försiktigt en stund och sedan med rejäl fart. När du har ett hårt skum, vispa i resterande socker lite i taget.
När du har ett hårt skum som du kan vända upp och ner utan att det ramlar ut något, är det färdigt.
8 separerade äggvitor
någon droppe citron/ättika eller några saltkorn
3 dl florsocker
Se till att absolut inte ha någon äggula kvar och att vitorna gärna är rumstempererade. Se till att skålen du vispar i är ordentligt rengjord. Annars rengör igen!
Vispa äggvitan med citron och 1/3 av sockret. Först försiktigt en stund och sedan med rejäl fart. När du har ett hårt skum, vispa i resterande socker lite i taget.
När du har ett hårt skum som du kan vända upp och ner utan att det ramlar ut något, är det färdigt.
När marängen är färdiga i ugnen kan man bara stänga av och låta de stå där någon timma. Jag lät dem stå till nästa dag. Tänk på att förvara dem i en burk som sluter tätt, men ät helst upp dem direkt i en marängsviss!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar