Som komplement till Crêpesen på Caspers kalas ville jag nyttja lite rökt kött jag hade i frysen. Tårtan kan fungera perfekt som förrätt eller t ex i en buffé!
Använd det rökta kött du har, men det bör inte vara för hårt rökt i alla fall, alltså i konsistensen, utan mört och fint istället för hårt. Jag använde rökt älghjärta till fyllningen och fint skivat rökt ytterlår från dovhjort till dekorationen.
Om du skivar köttet till garneringen tunt och på rätt håll, tvärs köttfibrerna, behöver det inte vara någon fin köttbit. Jag använde som sagt ytterlår.
Blev lite inspirerad av ett recept på recept.se och på Svantes vilt som jag mixade lite. Tack för tipsen!
Tårtan blev faktiskt riktigt god, med det rökta köttet, lite syrade grönsaker, pepprig krasse pepparrot
och lite söt och krispig friterad lök.
På dessa ingredienserna gjorde jag två tårtor som gjordes i typ 20 cm springformar.
Tårta med rökt viltkött
Botten
300 g kavring
100 g smör
Mixa kavringen i större smulor i en matberedare.
Smält smöret.
Rör ihop och tryck ut i formarna.
Ställ in i kylen.
Fyllning:
500 g Philadelphiaost
4 dl kesella
0,5 dl riven pepparrot
0,5 dl fint hackad rödlök
0,5 dl hackad gräslök
ca 300 g rökt älg/dov/rådjurkött eller annat gott...
salt/peppar
3 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Finstrimla det rökta köttet i en matberedare.
Rör ihop ingredienserna
Smaka av med salt och peppar, eller mer av något du känner för...
Smält 3 gelatinblad på svag värme.
Låt svalna lite och rör i smeten.
Häll i formarna och smeta med en slickepott, så det blir jämt.
Förvara i kyl tills du skall dekorera och/eller servera.
Garnering:
Tunt skivad rökt viltkött, så tunt som möjligt.
Picklade grönsaker - jag tog tunt skivade morot, rödlök och blomkålsbuketter. Bra färger och gott!
Krasse
Friterad bananscharlottenlök
Gör en lag att pickla i - 123 lag eller kanske lite sötare idag. Förhållande 0,5 msk 24% ättika, 3 msk socker och 1 dl vatten. Gör så mycket att du täcker de grönsaker du picklar hyfsat.
Jag gjorde lite extra förutom det som fick plats på tårtan, för den som ville ha mer.
Friterad schalottenlök
Scharlottenlök
2 msk majsena
Några msk olja att fritera i
Skala och skiva schalottenlök tunt.
Tryck ut ringarna som blir.
Vänd dem i majsenamjöl, så att de täcks fint.
Fritera snabbt i olja tills de blir gyllene.
Låt frugan garnera och avnjut sedan en mycket god tårta som förrätt eller kanske i en buffé!
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
tisdag 13 januari 2015
Tårta med rökt viltkött
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar