fredag 2 januari 2015

Gör egen korv - Chorizo med dovhjort

Årets korvstonkning gick av stapeln i Falkenberg och tre starka gubbar stod på startlinjen med hela familjerna.

Själv gjorde jag två korvar; min Köttkorv och nedanstående Chorizo men även den Älgkorv jag brukar göra gjordes av en polare. Vi testade även att röka samtliga korvar och det funkade med samtliga, även om älgkorven fungerar särdeles bra att röka. Vi testade även röka lite julskinka, som kan ses på bilden...

När du gör korv, var noga med hygienen. Låt gärna kvarn ligga i frysen innan och låt gärna dit tärnade kött som skall i kvarnen, ligga i frysen så det är lite halvfruset, så riskerar inte värmeutvecklingen i kvarnen starta någon bakterietillväxt. Kyl sedan ner korven så snart som möjligt.

Det är mycket kryddor i receptet och det går säkert bra att skippa det du inte har hemma, men om du vill ha en Chorizo bör väl i alla fall ha rejält med paprikapulver. Korvarna blev inte jättestarka, utan passar nog även bra. Vill du ha mer sting, så ös på med mer rökt, eller lite starkt paprikapulver.

Chorizo med dovhjort:

5 meter Svinfjällster
1 kg dovhjort, vilken del som helst, men ta inget "fint" kött
1 kg gris eller vildsvin, helst karré eller annan fet del.
1 dl ströbröd
1,5 msk salt
1 msk honung
1 tsk ingefära
1 tsk lökpulver
1 tsk nymalen svartpeppar
1 msk oregano
1 msk spiskummin
1 vitlöksklyfta/pressad
2 msk rökt paprikapulver
1 msk paprikapulver
1,5 dl vatten
3 msk rödvinsvinäger
1 msk torkad timjan
1/2 tsk kanel
2 kryddnejlikor/krossade

Jag brukar börja med att blanda ihop torra kryddor, så är det färdigt och man behöver inte rodda med dem under själva korvmomentet.

Mal köttet och tänk på hygienen enligt ovan

Blanda kött, kryddor, honung, vitlök och vätskor och blanda ihop rejält. Smeten skall inte vara för torr utan lättarbetad. Är den torr, så späd på med lite vatten till, eller varför inte lite öl...

Låt möjligtvis mogna en liten stund i kylskåpet.

Sedan är det bara att börja stånka... Montera korvhornet och trä på fjälstret och gör färdigt korvarna.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar