Crêpes med porterstuvad blandsvamp, blev alternativet för de vuxna när Caspers 5 års dag skulle firas i helgen. Barnen firades storstilat, med vanliga pannkakor! Casper fick ju välja...
Creps är väl lite 80 tal, men de blev riktigt goda faktiskt och stuvningen går väl att variera i oändlighet med annan alkohol, annan svamp. Tänk dig en stuvning med kantareller flamberade i konjak...
Crêpes till 12 pers... (en var, plus någon extra)
Som grund gjorde jag en och en halv sats med Nisses pannkakor...
Glöm inte att låta smeten svälla lite och grädda dem lövtunna!
Kanske inte snyggast i stan, men de var goda!
Stuvningen
Blandad svamp typ 600 gram- jag hade champinjoner, skogschampinjoner och ostronskivling
3 msk Smör
50 gram Mjöl
4 dl Grädde
2-4 msk Portvin
2 msk Kycklingfond
salt/peppar
Några dl lagrad god riven ost, jag tog västerbotten
Skiva ner svampen i lämpliga bitar.
Stek svampen så den får fin färg i rikligt med smör - tyckte det blev mycket i en stekpanna, så jag tog två.
Pudra över mjöl, bryn bara snabbt, så det inte bränner och häll sedan över grädde och stuva en stund.
Häll i portvin, efter smak och lite fond.
Smaka av med salt och peppar och stuvningen är färdig...
Sleva upp en slev på varje pannkaka, vik ihop, riv över ost och grädda i ugnen på typ 225 grader i 10 minuter.
Kan med fördel förbereda de olika stegen i god tid och bara grädda på innan servering.
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar