Med vänner, Muurikkan och en korg med mat i högsta hugg drog vi upp mot Skärsjön strax utanför Dagsås i Varberg. Kebab är väl per definition egentligen grillat kött på spett, men här är den svenska versionen som viltskav, stekt i en finsk Muurikka...
Tycker alternativet till att gå denna försvenskade väg, är att gå på riktig kebabkryddning med spiskummin, paprika, chili i olika former och en vit eller röd kebabsås. Men med älg kändes det fel.
För att göra det lite mer barnvänligt blandade vi i lite köttbullar i stekningen om de enligt våra farhågor skulle tycka det blev lite för läskigt.
Dressing
2 dl Creme fraiche
1 dl majonnäs
2-3 msk riven pepparrot
salt/peppar
Rör ihop och smaka av. Eventuellt lyxa till med lite persilja, eller en msk fransk senap om du gillar det.
Kebab
Viltkött, efter behag - 600g räckte till 6 vuxna. Välj gärna en finare del, likt biff, innanlår, rostbiff etc. då stekningen går snabbt och du vill ha mört och fint kött. Men ärligt talat går allt kött nog bra.
Gul lök, skivad, efter behag
Vitlök, skivad, efter behag
Torkad eller färsk timjan och/eller andra favoritkryddor...
Smör och rapsolja
Salt/peppar
Eventuellt lite svamp
Eventuellt lite kokt skivad potatis
Eventuellt lite persilja
Eventuellt köttbullar till barnen
Salladsblad
Skivad gurka
Skivad tomat
Skivad rödlök
Dressing enligt ovan
Eventuellt extra riven pepparrot
Pitabröd
Skiva köttet i tunna, små, skivor hemma som förberedelse, lägg i påse tillsammans med lök, vitlök och örtkryddor. Låt gärna köttet endast vara halvtinat, så är det mycket lättare att skiva tunt.
Värm Muurikkan över elden.
I med smör och olja och se till att det är rejält varmt.
Släng i påsen med kött, lök och kryddor och stek på.
I med svamp om du har det.
I slutet kan du lägga i kokt, skivad potatis så det får steka med och bli varmt och avsluta gärna med lite persilja.
Lägg pitabröden runt i kanten, så de blir varma och fina.
När du stekt färdigt, ta på dig ett par handskar och lyft av Muurikkan från elden, så det inte bränner vid.
Smakligt spis, ute i naturen!
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
onsdag 30 oktober 2013
Muurikkastekt Älgkebab/ viltskav i pitabröd med pepparrotsdressing
Etiketter:
Friluftsmat,
Rådjur,
Trattkantareller;,
Vildsvin,
vilt,
Älg
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar