fredag 2 augusti 2013

Grillad rådjurssadel och rökt vildsvinssida med picklade sommargrönsaker, rödvinssås och potatispengar

Att grilla rådjur, eller rådjurssadel är väl värt att testa! Varför inte testa grilla en hel rygg... Själv tyckte jag det blev supergott!!

I veckan hade vi iaf besök av släktingar och goda vänner. Efter en dag med lite utflykter och installation av den nya gräsklipparen Stig så vankas det naturligtvis grillat, så här på sommaren.

I frysen låg en liten rådjurssadel, dock endast på ca 700 gram inklusive ben, vilket är lite klent för fyra vuxna, så jag bestämde mig för att ta fram röken och röka en liten fläsksida från ett vildsvin som sköts i vintras. Till barnen blev det lite korv...

Rådjurssadeln är ju ryggen i en hel del där både inner och ytterfiléer sitter kvar. Det går naturligtvis lika bra att göra rätten i ugnen. Tänk på att inte köra rådjur, speciellt unga, på för låga temperaturer och var noga med att rensa bort blodrester eftersom de då lätt smakar lite lever annars. Något som inte alltid uppskattas.

Det går naturligtvis lika bra att tillaga te x vildsvin eller lamm på samma sätt eller varför inte stycka ur ytterfilerna. Ser dock både lite snyggt ut att grilla på plats i sadeln och det sätter nog också lite smak från benen.

Grillad Rådjurssadel
1 rådjurssadel
1 Rosmarinkvist (alt. torkad)
2 Timjankvistar (alt. torkad)
1 msk Enbär
salt/peppar

Förbered en grill med lock, så att all kol ligger på ena sidan och är färdigt om kanske 20 minuter att grilla.
Putsa sadeln från hinnor. Om hinnorna sitter kvar kan de bli sega och hela sadeln kan böja sig.
Ta loss bladen från timjan och rosmarin och hacka med en kniv.
Mortla enbären och kryddorna tillsammans.
Badda in sadeln med salt/peppar och kryddorna.
Grilla runt hela först på direkt värme och sedan lägg åt sidan på indirekt värme. Försök att hålla värmen på ca 150-250 grader.  Använd termometer och plocka köttet ca 3 grader under det du vill ha som innetemperatur och låt den vila i en handduk eller folie. Har du grillat på höga temperaturer, så stiger innertemperaturen mera. Jag gillar en sluttemperatur på ca 60 grader, eller helst strax under.
Då ytterfiléerna längst in vid benet tar längre tid än innerfiléerna, kan man skära ur dem innan de är färdiga, ge dem en liten grill på innersidan och sedan bara lägga tillbaka dem i sadeln vid serveringen.

Rökt vildsvinssida
En fläsksida av vildsvin, eller annan valfri bit...
En rök, jag använde en Abu-rök
Fuktig Aleflis med enbär - Köpt på Falkenbergs Laxrökeri
En kvist rosmarin
10-12% saltlag (bara salt och vatten)

Om köttbiten inte är så tjock, typ bara 2-3 cm så räcker det att låta köttet ligga i saltlag en dag. Annars så tror jag man brukar säga att saltet tar sig in ca 1 cm per dag.

Låt flisen först ligga en stund i vatten, så den inte tar eld direkt och brinner upp. Lägg sedan i röken med en kvist rosmarin.
Låt köttet röka till önskad innetemperatur på ca 65 grader. Tog ca 30 minuter för mig.

Picklade sommargrönsaker
Detta var första gången vi gjorde detta så kanske inte helt optimalt recept, men det blev helt okej.
Välj de grönsaker du gillar eller har hemma, t ex...

Några späda morötter
Knipplök
Sparris
Timjan
Rosmarin
1 msk Senapsfrön
lite salt

Stoppa ner grönsakerna nedskurna i mumsbitar, i en glasburk med lite färska kryddor och senapsfrön.

Koka upp en 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, 2 del socker, 3 del vatten) och salt. Vi hade lite mer vatten, eftersom min kära fru inte gillar förmycket av ättiksmaken.

Häll lagen över grönsakerna och låt stå över natten.

Potatispengar hittar du här och lite olika rödvinssåser hittar du lite olika stället på denna blogg...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar