Vid vår cocktailfest nyligen serverade vi lite buffé med enkla grillade fiskspett (torsk, lax och pilgrimsmussla) som legat i saltlake innan grill hjortronsås samt Älgrostbiff med Remouladsås och ett par olika potatissallader.
I brist på bilder från matlagningen blev det ett par bilder från den älg köttet förmodligen kommer ifrån... Snart är det dags igen!!
Älgrostbiffen var enkel att grilla och Remouladsåsen inspirerades från en klassisk Remouladsås via Recept.nu
Fördelen med rostbiffen är att den kan grillas i förtid och läggas i kylen och sedan bara skivas upp och serveras kall. Det drar ner stressen om att få den färdig precis i tid.
Rostbiff på älg
1 Rostbiff, innan lår eller annan fin bit från vilt, lamm eller nöt
några kvistar timjan och rosmarin
salt/peppar
Låt köttet bli rumstempererat.
Tänd en klotgrill grillen, men lägg bara grillkol i ena kanten/halvan
Putsa köttet och badda in det med massor av goda kryddor och mycket salt/peppar. Jag tog färsk timjan och rosmarin som jag repat och hackat ner.
Grilla först direkt på glöden för att ge en bra yta.
Fortsätt sedan med indirekt grillning på så låg temperatur som du har tålamod och tid till. För fint rosa kött så ta steken vid ca 57 grader och slå in i en handduk. Köttet stiger då ett par, tre grader och stannar sedan av. Om du grillat på högt gradantal, såsom uppåt 200 grader så kan det stiga ännu mer.
Lägg i kylen och skiva upp till servering.
Remouladsås
1-2 msk finhackad pickles eller smörgåsgurka
4 dl majonnäs (gärna egen, dock inte denna gång)
1 msk hackad dill
1 msk hackad kapris
1 msk hackad dragon
1 tsk ljus fransk senap
Blanda ihop och låt stå i kylen en stund.
Familjens Rylins receptsamling med mycket lamm, älg, vildsvin, rådjur, annat vilt eller nötkött som vi har tillgång till. Allt ekologiskt eller lokalt! Denna hemsida fungerar som ett uppslagsverk för egna favoriter med lite tips och tricks som man kommer på. Vi snor friskt och försöker länka när vi tänker på det. Alla recept tillagas på egen risk då vi bara är glada amatörer som skjuter lite från höften. Hoppas ni hittar något gott! /Anders Rylin
onsdag 14 augusti 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar