Korv nummer två från korvstonkningen...
Gjorde denna korv även förra året då jag testade att röka den, tillsammans med ett älghjärta en stek och en lammbog. Blev en riktig höjdare måste jag säga, men i år var inte röken hemma.
Detta recept kommer från boken "KORV, Den godaste korven stoppar du själv" av Kristoffer Franzen och utgiven av Bonniers Fakta. En bok som du bör/måste ha hemma.
Som jag nämnt tidigare, när man gör egen korv skall man helst jobba med halvfyst kött och kvarndelar som legat i frysen. Allt för att hålla smeten fräsch.
För mer tips om korv så titta in på "Mor i skutan". Något en riktg korvstonkare inte kan klara sig utan. Vi börjar alltid dagen med denna lilla film.
Älgkorv
5 meter svinfjälster
ca 1800 g älgkött, skuret i mindre bitar
900 g grisspäck
3 dl kallt vatten
50 g havssalt
30 g fransk kryddblandning
Fransk kryddblandning:
5 g malen svartpeppar
5 g mortlad enbär
5 g malen timan
5 g malen ingefära
4 g malen muskotnöt
4 g malen muskotblomma
4 g malet lagerblad
2,5 g smulad mejram
2 g malen nejlika
Jag lade alla kryddor i ett litemått och körde med en stavmixer, så då slipper du mala allt separat...
Lägg fjälstret i blöt flera timmar innan och skölj även igenom.
Mal späck och kött tillsammans med salt.
Blanda med kryddor med smeten och vattnet och blanda med händer eller med degkrok på låg hastighet.
Ställ in i kylskåpet för att smeten skall få sätta sig.
Montera korvhornet, trä på fälstret och stonka på...
Snurra sedan lagom långa korvar.
Låt korvarna vila lite kallt innan de grillas, steks eller fryses in.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar