måndag 28 maj 2012

Nyfånga gädda i foliepaket


Förra helgen var jag och några polare ute och fiskade, byggde/sov i vindskydd och tillagade en sjurätters avsmakningsmeny på den öppna elden med stöd av lite stormkök. Några exempel är vitlöksgratinerade sniglar, fasangryta och kaningryta...

En väldigt lyckad rätt var en av de ca 30 gäddorna som vi valde att dra med upp på land och tillaga på kvällen. Gäddan som tillagades i ett foliepaket (där jag hittat lite inspiration via "Laga vilt från skog och sjö" från Carina och Ulrika Brydling) och smälte riktigt i munnen. Självsäkert hade jag hade förberett smöret med kryddor hemma innan. Då gäddan inte inte behöver filéas så gick förberedelserna i fält supersnabbt.

till ca fyra pers

En gädda - ca 1,5-2 kg
Ett ark aluminiumfolie per pers
Ett ark smörgåspapper per pers
100 g smör
1 msk curry
1 msk salt
1 msk socker
Några pressade vitlöksklyftor (snåla inte)
En kvist färsk rosmarin per pers
Kvist eller körsbärstomater
Ca 0,5 dl gott vitt per pers
(potatis)

Fjälla och rensa gäddan - skär i kotletter (helst många smala, ca 2-3cm)
Fördela kotletterna på skålade smörgåspapper
Klicka i en blandning av smör, curry, salt, socker och vitlök
I med tomater, rosmarin och vin och vi sedan ihop.
Om man vill ha potatis kan detta läggas i här också. Inte för stora bitar bara, så de hinner bli färdiga.
Vik folie rut paketet.
Lägg på grillgaller, eller i glöd ca15-30 minuter beroende på kotletternas storlek.

Avnjut med resterande vin vid lägerelden, direkt i paketet eller om man fuskar lite på tallrikar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar