tisdag 29 maj 2012

Mustig fasangryta i det fria


Ytterligare en rätt från vår avsmakningsmeny i det fria!

Fasanen hade hamnat i frysen efter att den flugit in i grannens fönster och stendog... Alltså inget jaktbyte, men väl värd att tag hand om när han ringde och förklarade att jag gärna fick ta den, då han inte hade möjlighet själv.

Grytan blev riktigt god om jag får tycka till själv...

Åter igen hittade jag inspiration via "Laga vilt från skog och sjö" från Carina och Ulrika Brydling.

Receptet, som är lite nerbantat från ovanstående bok blev lagom för grytan till ett normalt stormkök. Hade vi även lagt in de ingridienser inom parentes (som vin inte hade alla), hade det inte fått plats och kanske till och med blivit ännu godare, vem vet.

1 Fasan, urtagen flådd och styckad i stora delar
1 stor gul lök
1 morot
1/4 rotselleri
(4 heta korvar)
smör till stekning
vitt vin (ca 1/2 liter)
ca 15 kvisttomater (eller 2 burkar hela tomater/krossade)
(några lagerblad)
Färsk timjan
Färsk rosmarin
1 msk salt
1/2 strimlad purjolök
1 burk bönor

Hacka och tärna grönsakerna/rotfrukter
Bryn fasan och möjligtvis korvar i stekpanna över den öppna elden...
Häll grönsaker, rotfrukter, vin, tomater och kryddor i stormköket och koka upp.
Låt puttra i ca en timma, se efter så inte det kokar torrt och fyll i så fall på vätska.
Med ca 5 min kvar läggs bönor och purjolök i.

Servera...

Varför inte avsluta kvällen med en Irish Coffee framför lägerelden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar